Android: Odinstalování aplikace už nemusí znamenat ztrátu dat

Android: Odinstalování aplikace už nemusí znamenat ztrátu dat
2019-11-09T19:30:48+02:00
• 9. 11. 2019

Zdroj: Google

Vývojáři aplikací pro nejrůznější platformy to nemají v poslední době jednoduché. Společnosti omezují některé části kvůli zvýšení ochrany soukromých dat. Nyní se ale objevuje jedna na první pohled nezajímavá funkce, ale může vést k poměrně zajímavé možnosti v rámci Obchodu Play. Souvisí s možností s odinstalování aplikace.

Odinstalování aplikací bez ztráty dat

Pokud se dnes chcete vrátit na starší verzi aplikace, musíte aktuální odinstalovat a pak nasadit starší variantu. Bohužel odinstalování vede ke ztrátě dat. Samozřejmě se některé aplikace nabízí cloudovou zálohu, ale ta nemusí obsahovat všechna data. V případě běžného odinstalování dochází ke smazání složek v zařízení, které uchovávají data aplikace.

Jedna z nich je standardně nedostupná, případně potřebujete root oprávnění, abyste měli k ní přístup. Při odinstalování dojde k automatickému smazání. Pokud ale vývojář do své aplikace implementuje „hasFragileUserData“ (součást manifestu), systém Android 10 dá uživateli možnost ponechat tato data v zařízení. Díky tomu jsou netknutá a je možné je následně využívat po opětovném nainstalování aplikace, případně starší verze.

Stinnou stránkou je, že po odinstalování aplikace není možné bez rootu smazat data. Uživatel tak bude muset nainstalovat aplikaci znova a následně ji smazat společně s daty.

Jak již bylo řečeno, novinka je dostupná jen na Androidu 10 a vývojář ji musí povolit v aplikaci. Samozřejmě se může zdát, že se jedná o drobnost, kterou využije jen malé procento uživatelů, ale z našeho pohledu je zde možná paralela k jedné funkci.

„Downgrade“ aplikací?

V lednu tohoto roku jsme vás informovali, že by systém Android 10 mohl nabídnout takzvaný „downgrade“ aplikací, což znamená, že bude možné přeinstalovat aktuální aplikaci starší verzí. Například se nabízí scénář, že vydaná varianta je nějak defektní a je nutné se vrátit na původní verzi. Do této chvíle vývojář musel okamžitě najít chybu a vydat opravenou aplikaci, ale to někdy může trvat velmi dlouho. Případný „downgrade“ by mohl nabídnout dočasné řešení.

A právě možnost ponechat původní data aplikace zjednoduší přeinstalování aktuální verze starší. Je tedy možné, že objevená novinka souvisí s budoucí funkcí. Nyní si tedy budeme muset asi počkat jen přidání podpory do Obchodu Play, případně do možností pro vývojáře.

Zdroje: xda-developers.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat