Safari v iOS odesílá některá data čínskému gigantu Tencent

Safari v iOS odesílá některá data čínskému gigantu Tencent
2019-10-14T19:30:37+02:00
• 14. 10. 2019
1

Společnosti se snaží nabídnout co nejlepší ochranu každého zařízení. Výjimkou není ani Apple, který přímo do systému, respektive do Safari zakomponoval prvky, které mají ochránit uživatele před vstupem na nebezpečné webové stránky. K tomuto účelu Apple používá službu Google Safe Browsing, do které odešle informace o webové stránce. Služba jako taková zkontroluje, jestli je daný web uveden jako bezpečný a následně vrátí informace do zařízení. Nyní se ale ukazuje, že nedochází k používání jen Google služby.

Apple a čínský Tencent

V roce 2017 Apple zakomponoval do iPhonů prodávaných v Číně podobnou službu nazvanou Tencent Safe Browsing. Je to poměrně logické, když Google služby jsou v Číně blokované. Bylo nutné tedy zvolit tuto náhradu čínského giganta Tencent, který se specializuje nejen na internetové služby.

Nyní se ale ukazuje, že omezení již nefunguje jen na čínskou verzi iPhonu. Bylo zaznamenáno, že data jsou odesílána i na zařízeních prodávaných mimo čínské území. Přímo v podmínkách samotné služby je uvedeno, že funkce bezpečného prohlížení webových stránek shromažďuje data o konkrétním webu společně i s IP adresou uživatele do služeb Tencent Safe Browsing a Google Safe Browsing.

Tato změna byla zaznamenána v iOS 13, ale dle některých uživatelů došlo ke změně již ve verzi iOS 12.2. Je tedy možné, že čínská společnost získává data o vašem používání mobilního telefonu, respektive, co si prohlížíte. Data jako taková jsou pravděpodobně anonymizována, ale když vezmeme v potaz, že se může odesílat i IP adresa, anonymita se trochu vytrácí.

Zatím není jasné, kde jsou samotná data společnosti Tencent uchovávána a co se s nimi děje. Vzhledem k tomu, že Tencent je částečně vlastněn čínskou vládou, nabízí se tedy otázka kolem shromažďování dat. Profesor Matthew Green z Johns Hopkins University poznamenal, že jsou zde metody, jak využít tyto služby k deanonymizování uživatele.

Apple by v tomto ohledu měl nabídnout, jestli uživatele chce používat minimálně službu od společnosti Tencent. Současná implementace nedává uživateli na výběr. Na druhou stranu se netřeba hned bát, ale jsou zde jisté otázky kolem odesílání a shromažďování dat společností z Číny.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ján Valkovič

15. 10. 2019, 14:33

Apple sa už k tomu vyjadril, malo by sa to stále týkať len Číny
https://daringfireball.net/linked/2019/10/14/safari-fraudulent-website-tencent

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat