Rozpoznání obličeje na Pixelu 4 nedetekuje otevřené oči

Rozpoznání obličeje na Pixelu 4 nedetekuje otevřené oči
2019-10-21T06:50:44+02:00
• 21. 10. 2019

Google se v minulém týdnu pochlubil novými smartphony Pixel 4 a Pixel 4 XL. V oblasti klíčových specifikací se neliší, takže obě zařízení nabízejí rozpoznávání obličeje za pomocí infra technologie, která je podobná té, co používá Apple, minimálně základní princip je stejný. Google se chlubí, že se jedná o nejrychlejší odemykání obličejem na současném trhu a recenzenti mu dávají zatím zapravdu, ale je zde jedno mínus.

Nejrychlejší ale ne nejlepší

Google pro zrychlení odemknutí mobilu obličejem používá také Motion Sense, tedy zabudovaný radar. V tomto případě radar rozezná, že se natahujete k mobilu a nastartuje a připraví všechny technologie. Není tak potřeba na cokoliv čekat a zařízení rovnou detekuje obličej.

Bohužel současná verze implementace nepodporuje detekci otevřených očí. Nejde jen o rozeznání jestli máte otevřené oči, jedná se spíše o bezpečnostní pojistku. Vzhledem k tomu, že dochází ke skenování 3D informací, tak v tomto případě nejde o možnost podvržení pomocí fotografie. Spíše kdokoliv může odemknout váš mobil i v době, kdy spíte. Jednoduše jej zamíří na váš obličej.

Google se k situaci již vyjádřil s tím, že aktualizace, která přijde v následujících měsících, doplní rozpoznávání obličeje i o detekci otevřených očí. Díky tomu dojde ke zvýšení zabezpečení.

Stinná stránka nové technologie

Pixely 4 mají jen rozpoznávání obličeje, co se týče biometrického zabezpečení. K dispozici není čtečka otisků prstů, což je tak trochu problém, ale spíše pro vývojáře. Samotné aplikace totiž musí projít úpravou a začlenit podporu této technologie do svých výtvorů. Respektive musí podporovat nativní SDK pro ověřování s pomocí biometriky.

U nejrozšířenějších aplikací si tedy budou muset uživatelé počkat na implementaci, pokud nepoužívají nativní SDK. Jestliže aplikace používají vlastní řešení, je podpora nejasná, zejména u českých aplikací. Netřeba připomínat, že Pixely 4 zde Google neprodává a jejich rozšíření bude v naší zemí minimální.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat