Samsung představil procesor Exynos 980

Samsung představil procesor Exynos 980
2019-09-04T09:40:12+02:00
• 4. 9. 2019

Srpnu Samsung představil procesor Exynos 9825, který se nakonec objevil u Galaxy Note10(+). Nyní ale došlo na poměrně neočekávané uvedení dalšího modelu, který nese neobvyklé označení Exynos 980. Samsung v poslední spíše používal čtyři číslice, nyní z nějakého důvodu přešel na tři čísla. Ze specifikací to nevypadá, že by se mělo jednat o top modelový procesor, spíše by měl zapadat do vyšší střední třídy, byť disponuje poměrně zajímavými parametry.

Exynos 980

Jak to již bývá, i tato novinka je prezentovaná s velkým výpočetním výkonem v oblasti umělé inteligence. Samsung zakomponoval speciální NPU pro tyto účely. Největší zajímavostí je ale integrovaný 5G modem, který nabízí 2,55 Gbps pro stahování a 1,28 Gbps pro odesílání.

Díky podpoře technologie E-UTRA-NR Dual Connectivity (EN-DC) lze docílit kombinace LTE a 5G, díky čemuž se rychlost stahování posouvá na 3,55 Gbps. Aby toho nebylo málo, Samsung integroval Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax).

Exynos 980

Co se týče základní specifikací, jedná se o osmijádrový procesor s dvěma clustery. Pro náročnější aplikace jsou určena dvě jádra Cortex-A77 s maximální taktovací frekvencí 2,2 GHz, pro běžnou činnost je pak určeno šest jader Cortex-A55 s frekvencí až 1,6 GHz. V případě operační paměti je zde podpora LPDDR4x a pro úložiště se dá použít UFS 2.1, tedy ne nejnovější UFS 3.0.

V případě fotografických schopností je zde podpora až 108MPx snímače, který mimo jiné má Samsung ve svém portfóliu. Samsung mimo jiné zapracoval na herním výkonu a další bonusových vlastnostech – kupříkladu novinka zvládá 4K UHD 120fp. U displejů je podpora rozlišení 3360 × 1440 pixelů. Pro výrobu byla použita 8nm technologie. Co se týče masové produkce, měli bychom se jí dočkat ještě tento rok.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat