Huawei představilo Kirin 990, procesor pro Mate 30 IFA

Huawei představilo Kirin 990, procesor pro Mate 30 [IFA]
2019-09-06T12:01:05+02:00
• 6. 9. 2019

Zatímco společnosti představují nejen své mobilní novinky na veletrhu IFA, tak společnost Huawei počká na pozdější datum. Konkrétně se dočkáme modelu Mate 30 až 19. září v Mnichově. To ale neznamená, že by si výrobce nepřipravil nějaké uvedení v rámci veletrhu. Dočkali jsme se představení nových procesorů Kirin 990 a Kirin 990 5G.

Kirin 990

V tuto chvíli není zatím 5G technologie příliš rozšířená a v mnohých zemích se teprve připravují podmínky pro výstavbu sítí. Proto jsme se dočkali dvou modelů, kde jeden má navíc integrovaný 5G modem. Díky tomu je také o něco větší. Co se týče ostatních specifikací, tak se jedná o identické procesory.

Maximální taktovací frekvence je stanovena na 2,86 GHz, ale takové hodnoty mohou dosáhnout jen dvě jádra Cortex A76. Druhá dvojice Cortex A76 má maximální frekvenci 2,36 GHz. K dispozici je také cluster čtyř jader Cortex A55 s taktovací frekvencí 1,95 GHz, který se bude starat o běžné aplikace a chod. Tyto hodnoty jsou pro Kirin 990 5G. LTE verze bude dosahovat menších frekvencí (2x 2,86GHz, 2x 2.09GHz, 4×1,86GHz). Ostatně ještě jeden menší rozdíl najdeme, a to konkrétně ve výrobním procesu, ale v základu byla použita 7nm technologie.

V případě operačních pamětí je o obou podpora LPDDR4-4266. 5G verze mimo jiné disponuje 10,3 miliardami tranzistorů, LTE varianta má pak 8 miliard. Součástí procesorů je 16jádrová grafika Mali-G76 a také Neural Processing Unit, kde došlo na použití Da Vinci architektury. Dobrou zprávou je, že Huawei zakomponoval také podporu UFS 3.0 úložišť.

Součástí jsou vylepšené komponenty pro lepší zpracování fotografií a videí, přičemž se zapracovalo na efektivitě procesorů. Měly by nabídnout lepší spotřebu a vyšší výkon. Samozřejmě musíme počkat na uvedení nových top modelů, abychom si otestovali, o jak velké rozdíly jde v porovnání s Kirin 980.

Zdroj: Tisková konference

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat