Dotekomanie.cz

Skrze Lightning kabel lze hacknout Mac

Již v minulosti jsme vás několikrát informovali o tom, jak nebezpečné pro vaše zařízení může být využívání veřejných Wi-Fi připojení. To ale není vše, dokonce jsme vás také varovali před veřejnými zásuvkami a neoriginálními kabely, díky kterým může být váš telefon napaden vzdáleným přístupem hackera. 

Mac může být v ohrožení klasickým kabelem

Vaše zařízení je takřka denně vystaveno potenciální hrozbě, a tak byste měli dbát na to, jak se svým telefonem pracujete. Zajímavé ale je, že i přes veškerou pečlivost se do vašeho počítače s logem nakousnutého jablka (Mac) může hacker dostat pouze prostřednictvím Lightning kabelu.

Nutno podotknout, že i tento Lightning kabel je speciálně upraven. Potíž je ale v tom, že se na první pohled tváří jako originální kousek od Applu. Pokud tedy uživatel nebude pozorný, může si takový kabel zakoupit a začít používat. A právě zde může být velký problém. 

S touto informací přišel bezpečnostní expert MG (jedná se o pseudonym, pozn.red.). Právě on vytvořil upravený Lightning kabel, jenž bylo možné standardním způsobem použít pro synchronizaci iPhonu s Macem. Ovšem tento kabel byl vybaven speciálním čipem, který dokázal do počítače nahrát škodlivý kód, čímž útočník získal přístup k uživatelským datům. 

Na druhou stranu je vysoce nepravděpodobné, že byste se k takovému kabelu dostali běžným způsobem. Je však nutno poznamenat, že se zde určitá míra nebezpečí nachází. 

Zdroj: macrumors.com

Exit mobile version