Přichází chytrý telefon s Linuxem zaměřený na soukromí

Přichází chytrý telefon s Linuxem zaměřený na soukromí
2019-08-06T09:59:10+02:00
• 6. 8. 2019

Ve třetím kvartálu tohoto roku 2019 přijde na trh první chytrý telefon s názvem Librem 5, který bude mít za operační systém linuxovou distribuci Debian upravenou pro mobilní telefony. Firma si nástavbu nazvala PureOS a zaměřuje se hlavně na bezpečnost vašich dat. Pokračuje tak v tradici od roku 2016, kdy na trh uvedla počítače, které byly zaměřeny též na bezpečnost dat koncového uživatele.

Když výkon není primární požadavek

Výrobci Librem nejde o přinesení nejvyššího výkonu pro své zákazníky, cílí především na bezpečnost, které chce docílit prostřednictvím systému PureOS, který se specializuje na šifrování dat a ochranu soukromí. Uživateli tak má být zaručeno, že údaje o tom, co vyhledává a co na počítači dělá, zůstanou viditelné jen pro něj a nikdo další se k nim nedostane.

  

Telefon disponuje 5,7″ TFT displejem s rozlišením 720 na 1440 pixelů. O výkon se stará procesor od firmy NPX s názvem i.MX8M, který nabízí čtyři jádra s maximálním taktem 1,5 GHz. Operační paměť má 3 GB a interní paměť získala 32 GB. Zadní kamera nabízí 13 MPx a přední 8 MPx, focení však není primární funkcí. Baterie nabízí 3 500 mAh kapacitu a nabíjení přes USB-C. Bluetooth je ve verzi 4 a Wi-Fi nabídne i 5 GHz variantu.

Librem 5 se zcela zaměřuje na soukromí dat uživatele a jejich protekci. Aplikace se například spouští v sandboxovém prostředí, přenášená data jako sms a hovory jsou šifrovány, zdrojový kód je uživateli plně přístupný, žádné uživatelovy kroky nejsou sledovány a zaznamenávány. Výrobce navíc slibuje pravidelné aktualizace po celou dobu životnost telefonu, jehož cena je 700 dolarů, v přepočtu lehce přes 16 000 Kč.

Za 1 400 amerických dolarů je možné zakoupit set s  24″ monitorem a vytvořit tak obdobu Samsung DeX, varianta s 30″ monitorem je 1 600 dolarů, předobjednávky by měly být dostupné též ve třetím kvartálu tohoto roku.

Librem 5

Zdroj: puri.sm

 

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat