Dotekomanie.cz

Google Fotky s plnou podporou seskupování podle obličeje

google fotky

Grafika: Google.com

Služba Google Fotky je na trhu již nějakou dobu, i přes to někteří nemohou zapomenout na službu Picasa. Google se ale zaměřuje jen na Google Fotky a postupem času přidává jednu funkci za druhou. Například je k dispozici asistent, který vybírá snímky a různě je upravuje. Jednou z dobrých funkcí je seskupování podle obličejů, ale byly zde komplikace.

Google Fotky a rozpoznávání obličejů

Služba Google Fotky disponuje chytrým hledáním. Stačí zadat nějaké slovo a systém se pokusí identifikovat například daný objekt ve fotografiích. O něco sofistikovanější je seskupování podle obličejů. Systém je poměrně přesný v rozpoznávání a identifikování, a to i za špatných podmínek. Bohužel tato funkce nebyla všude dostupná.

Například někteří uživatelé v Evropě měli jednoduše smůlu, jelikož Google omezil tuto funkci na území EU. Problémy zde byly v legislativě a ochraně osobních dat. Nyní se asi podařilo vyřešit všechny právní komplikace a služba je nově dostupná napříč celou Evropou. Není zapotřebí tedy jakýchkoliv kliček a podobně.

Jedna funkce navíc

Současně jsme se dozvěděli, že Google Fotky tento měsíc získají možnost vyhledávání textu, který je na fotografiích. Zde Google pravděpodobně používá na všechny snímky OCR technologii, přičemž si následně vytvoří databázi. Díky tomu půjde velmi jednoduše dohledat snímek, který obsahuje nějaký text. Kromě toho půjde tento text skrze Google Lens i kopírovat.

Zdroje: engadget.com, theverge.com

Exit mobile version