Apple kupuje část Intelu za 1 miliardu dolarů aktualizováno

Apple kupuje část Intelu za 1 miliardu dolarů [aktualizováno]
2019-07-26T08:52:33+02:00
• 16. 7. 2019
1

Aktualizováno 26. 7.

Původní spekulace z června tohoto roku se potvrzují. Apple oficiálně oznámil, že kupuje divizi společnosti Intel, která se zabývá vývojem modemů pro smartphony. Celá transakce má hodnotu přibližně 1 miliardy dolarů, přičemž uzavření celého odkupu je plánované na poslední čtvrtletí tohoto roku. Apple převezme 2200 zaměstnanců Intelu, přičemž součástí obchodu je přes 17 000 patentů spojených s technologiemi kolem modemů nejen pro smartphony. Apple si slibuje, že tento obchod posílí mobilní divizi, počítače a také internet věcí.

Apple zároveň se připravuje na menší závislost na Qualcommu, s kterým nedávno musel uzavřít dohodu a vyplatit odškodné, což bylo vyrovnání za vedené žaloby. Ještě nějakou chvíli potrvá, než bude moci Apple nabídnout vlastní modemy. Odhadujeme, že první se mohou objevit v produktech této společnosti v roce 2021.

Aktualizováno 23. 7.

Apple byl delší dobu ve sporu se společností Qualcomm, zejména kvůli modemům a technologiím, ale následně došlo k udobření, což Apple přišlo na dost financí. Během těchto tahanic se tvořila spolupráce s Intelem, který se mohl stát dodavatelem modemů nejen pro iPhony, ale nakonec se tak nestalo. Dokonce Intel oznámil, že ruší svou divizi a více méně se stahuje z této části trhu. Následně se ale začalo spekulovat, že by Apple mohl odkoupit číst divize Intelu zabývající se modemy.

Nyní se proslýchá, že vyjednávání mezi Intelem a Applem je na dobré cestě. Pokud nenastanou jakékoliv komplikace, mohlo by dojít k oznámení uzavření dohody v horizontu týdnů. Apple by tak mohl získat technologie kolem modemů, zejména pak 5G. Údajně by obchod vedl k přesunu patentů a lidí do společnosti Apple. Částka by se mohla pohybovat kolem 1 miliardy dolarů.

Původní článek 13. 6.

Apple je v současné chvíli ve fázi, kdy jedná o podmínkách se společností Intel. Právě od ní by si rád koupil alespoň část divize modemů. Není to trochu zvláštní?

Apple chce získat divizi Intelu

Společnost s logem nakousnutého jablka v současné chvíli používá datové modemy právě od Intelu. Jelikož ale výrobce nedokáže vyrobit 5G modemy, rozhodl se Apple obnovit spolupráci s Qualcommem, se kterým musel urovnat veškeré dosavadní soudní spory. 

Nyní se ale zdá, že by si Apple jen přeci chtěl datové modemy v budoucnu vyrábět zcela sám. Mohlo by to mít mnoho výhod, například by nemusel být závislý na ostatních dodavatelích a zásadně by ušetřil. Zajímavé ale je, že s vývojem mu má pomoci právě Intel, který 5G datové modemy nedokáže vyrobit. 

Podle zahraničních médií se zdá, že Apple odkoupí alespoň část divize modemů, které vlastní právě společnost Intel. Že má zájem zrovna o Intel, není žádnou novinkou. Již v předchozích letech se totiž Apple pokusil Intel odkoupit celý, respektive divizi pro výrobu mobilních datových modemů. Nyní by měl ale odkoupit jen jednu divizi, kterou?

Údajně se má za to, že společnost má zájem jen o jednu divizi, a to přímo z Německa. Nutno podotknout, že se nyní německá divize chystá zaslat stovky modemů inženýrům z Kalifornie, kteří je budou různě zkoumat. Pokud jsou tyto informace pravdivé, již v blízké budoucnosti bychom se mohli dočkat modemů přímo z dílen Applu.

Zdroje: macrumors.com, 9to5mac.com, apple.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 13. 6. 2019, 21:58

Tak to se nikdy nestane.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat