Dotekomanie.cz

Snapdragon procesory obsahují závažnou chybu, doporučujeme aktualizovat systém

Snapdragon

Bezpečnost mobilním telefonů nezáleží jen na tom, jaké aplikace si instalujete do zařízení, či jaký operační systém využíváte. Někdy se dopustí chyby i samotní výrobci, případně mají nedokonalé řešení. Minulý rok bezpečnostní analytik objevil poměrně závažný problém u procesorů Snapdragon od společnosti Qualcomm.

Nedostatečná ochrana v procesoru Snapdragon

Společnost Qualcomm vytvořila speciální bezpečnostní prostředí Qualcomm Secure Execution Environment (QSEE) v rámci svých procesorů. Používá se pro uchovávání privátních bezpečnostních klíčů v oddělené oblasti mimo procesor. Tyto klíče se generují pro aplikace po prvním přihlášení a používají se pro následné ověření, že jakákoliv následná komunikace pochází z konkrétního zařízení s konkrétní aplikace, kde je uživatel přihlášen.

Qualcomm Secure Execution Environment je designovaný tak, aby nebylo možné získat tyto klíče i v případě kompromitovaného zařízení nějakým malwarem. Bohužel se nejedná o dokonalý bezpečností prvek. Bezpečností výzkumník Keegan Ryan odhalil, že je možné sesbírat části těchto klíčů z vyrovnávací paměti pomocí extrakce 256-bit ECDSA klíčů z Nexusu 5X. Celý proces trval 14 hodin a díky získání potřebných klíčů by mohl fingovat uživatele z jakéhokoliv jiného zařízení na světě. V podstatě by ukradl identitu napadeného uživatele.

K extrakci klíčů je zapotřebí ale root na zařízení, takže běžný uživatel by neměl být ohrožený. Pokud si ale uživatel stáhne do zařízení malware například z neznámého zdroje, může tento škodlivý software sbírat jen data a následně je odeslat útočníkovi. Ten je může jakkoliv zneužít.

Společnost Qualcomm byla již informována o této zranitelnosti v minulém roce, ale až nyní v dubnu byla vydána záplata pro Android, která obsahuje opravu chyby CVE-2018-11976, pod kterou je zranitelnost evidovaná. Google již rozeslal aktualizaci výrobcům, ale nyní záleží na nich, jestli vydají aktualizaci pro starší zařízení, nebo pro ty levnější.

Zdroje: pcmag.com, source.android.com

Exit mobile version