Dotekomanie.cz

Přes 200 nakažených aplikací v Obchodě Play, byly odstraněny

nakažených aplikací

Čím je operační systém populárnější, tím více se na něj zaměřují nejrůznější útočníci s cílem vydělat peníze co nejjednodušším způsobem. Obchod Play od Googlu je jednou z cest, jak dostat zákeřnou aplikaci do každého smartphonu s Androidem. Ačkoliv Google dělá hodně pro co nejvyšší zabezpečení, útočníci jsou vždy o krok napřed. Nyní jsme se dozvěděli, že bylo nakaženo přes 200 aplikací.

Zatím šlo jen o reklamu

Bezpečnostní společnost Check Point zveřejnila zprávu, že se podařilo objevit přes 200 aplikací, které obsahovaly AdWare. Jinými slovy, aplikace jako takové podsouvaly nejrůznější reklamy přímo uživateli za jakýchkoliv okolností.

Konkrétní aplikace se mohly zdát jako neškodné, ale jakmile dostaly příkaz ze vzdáleného serveru, došlo k aktivování zákeřného kódu. Ten zatím jen zobrazoval reklamu, případně otevíral webový prohlížeč se stránkami obsahující reklamu na nejrůznější produkty. Zde tedy jednalo o výdělek založený jen na reklamě a AdWare, který se jmenuje SimBad, nedělal nic škodlivějšího.

Check Point ale varuje, že samotný zdrojový kód byl připraven i na sofistikovanější úkony. Teoreticky mohl být zneužit pro stahování aplikací. Check Point již informoval Google a ten rychle zasáhl. Všechny nakažené aplikace byly ihned odstraněny z Obchodu Play.

Podobné problémy občas nastanou, ale většinou se týkají aplikací a her, které nemají mnoho stažení. V tomto případě ale některé tituly měly miliony stažení, takže v ohrožení bylo a možná stále je poměrně velké množství zařízení. Přikládáme kompletní seznam aplikací/her, které byly nakaženy. Pokud nějakou z nich máte na svém zařízení, měli byste ji odstranit:

Zdroj: androidpolice.com

Exit mobile version