Dotekomanie.cz

Google Zeitgeist 2018 nejen v Česku

Google Zeitgeist 2018

Google každý rok vydává Zeitgeist, což se dá přeložit jako duch doby. V tomto případě jde ale o nejvyhledávanější dotazy v rámci Google vyhledávače. Česká pobočka Googlu nám poskytla informace, co se nejvíce vyhledávalo v České republice a co nás nejvíce zajímalo.

Ženy se dostaly takřka na první místo

Na první místě najdeme olympijské hry, se kterými úzce souvisí sportovní překvapení. Právě Ester Ledecká se dostala hned na druhé místo se svým výkonem a ziskem medailí. Hned za ní následuje další žena, ale tentokrát historického významu. České uživatele zajímala dvoudílná epopej o Marii Terezii. Do trendů se také dostala slavná píseň Bohemian Rhapsody, což je zároveň název nového filmu. Trendy roku jsou:

Kromě trendů Google vyhodnotil i největší události. Tentokrát se na první místo nedostal sport, ale přímo prezidentské volby. Televizní pořady se objevily až v druhé polovině.

Ester Ledecká si také vysloužila první místo jako osobnost roku v rámci České republiky. Následuje ji Marie Terezie a prezidentský kandidát Jiří Drahoš. Současný prezident obsadil až čtvrté místo.

Zdroj: ester-ledecka.cz

Světovou osobností roku 2018 se stal Freddie Mercury, 27 let po své smrti. Na druhém místě najdeme herečku Meghan Markle, která se provdala do britské královské rodiny a na třetím místě je Sylvester Stallone, ale ne ve spojení s nějakým filmem. Uživatelé totiž hledali, co je vlastně pravdy na tom, jestli či není mrtev.

Máme zde i smutnou kategorii. Nejvíce se vyhledával umělec Avicii ve spojením se svým předčasným odchodem. Na druhém místě je Stan Lee a třetí místo obsadil Stephen Hawking.

V roce 2018 trápily Čechy nejčastěji otázky spojené s jídlem a nemocemi. Zajímali se tak co uvařit, co jíst při průjmu, co na bolest v krku i co s rajčaty. Obyvatelé Prahy si pak nechávali poradit, co by se dalo v Praze podniknout. Zamilované Češky se zajímali také o to, co by mohly darovat svým mužským protějškům k Valentýnu a všechny trápila otázka, co je to to GDPR. Ve vyhledávání byla znát také rostoucí popularita importovaných zahraničních svátků jako je Halloween a Valentýn, na něž se chtěli Češi včas připravit. Zajímaly je ale také typicky “české” věci jako například, kdy jede Ledecká, kdy do důchodu nebo překvapivě kdy má svátek Karel.

Kompletní přehled Google Zeitgeist 2018 pro Česko je dostupný na adrese google.cz/2018, ten světový pak najdete na google.com/2018.

Exit mobile version