Samsung Galaxy A9 představen, 5 foťáků za 14 999 Kč

Samsung Galaxy A9 představen, 5 foťáků za 14 999 Kč
2018-10-11T17:30:54+02:00
• 11. 10. 2018
4

Mohli jsme si myslet, že nejzajímavější poslední novinkou od společnosti Samsung bude Galaxy Note 9 (recenze), ale záhy na to jsme se dočkali modelů Galaxy J4+ a J6+. Ty představily nové designové pojetí a hlavně umístění čtečky otisků prstů na zadní straně. Minulý měsíc Samsung představil model Galaxy A7, který si propůjčil některé prvky z novinek řady J, ale hlavně se jedná o první mobil od Samsungu se třemi foťáky na zadní straně. Dnes zde máme další přírůstek v podobě Samsung Galaxy A9, který zaujme čtyřmi foťáky na zádech.

„Jakožto globální lídr v inovacích chytrých telefonů chápeme poptávku po nových smysluplných řešeních v rychle se rozvíjejícím světě spoléhajícím se na vizuální komunikaci,“ uvedl DJ Koh, prezident a generální ředitel divize IT & Mobile Communications společnosti Samsung Electronics. „Stavíme na našich zkušenostech s vývojem fotoaparátů pro chytré telefony a v rámci celého našeho portfolia Galaxy představujeme technologie nové generace, které umožní většímu počtu zákazníků využívat výhod špičkových inovací. Jsme rádi, že našemu slibu můžeme dostát a že můžeme představit telefon Galaxy A9, který jako první na světě nabízí pokročilé technologie v oblasti fotoaparátů.“

Samsung Galaxy A9

Novinka Galaxy A9 zapadne svými specifikacemi do vyšší střední třídy. O výkon se zde stará Snapdragon 660 od Qualcommu. V tuto chvíli se nejedná o nejlepší procesor pro střední třídu, jelikož existuje Snapdragon 710, ale na druhou stranu poskytuje Snapdragon 660 dostatek výkonu a nejeden majitel bude spokojený. K dispozici má 6 GB operační paměti a pro data poslouží úložiště o velikosti 128 GB, přičemž nechybí možnost rozšíření pomocí microSD karty s velikostí až 512 GB.

Mobil je vybaven Androidem 8.0 s nadstavbou, přičemž se očekává aktualizace rovnou na Android 9 Pie. Odhadujeme, že nová verze bude k dispozici na začátku příštího roku. V oblasti konektivity najdeme standardní technologie jako WiFi 5 nebo Bluetooth 5.0. Pro určení polohy poslouží GPS, Galileo, Glonass a BeiDou. Všemu dodává energii baterie o kapacitě 3800 mAh, kde nechybí podpora rychlého nabíjení.

Ve jménu focení

Galaxy A9 je prvním smartphonem na současném trhu, u kterého najdeme čtyři foťáky na zadní straně. Pakliže to vezmeme z opačného konce, novinka má pět foťáků, když připočteme i ten přední. Pro Samsung není neobvyklé, když podobnou technologii představí u nižší třídy a následně ji zakomponuje do vyšší řad. Jestli to tak bude i tentokrát, zatím nevíme. Možná Galaxy S10 bude mít podobnou sestavu.

Přední strana je osazena 24MPx foťákem se světelností f/2.0. Co se ale týče zadní strany, specifikace jsou již zajímavější. Hlavní foťák má taktéž 24 MPx, ale světelnost je f/1.7, což se hodí zejména u zhoršených světelných podmínek. Druhý foťák nabízí 10 MPx a disponuje možnost dvojnásobného optického zoomu. Třetí naopak poslouží pro širokoúhlé záběry (120°). Poslední senzor je zde jen pro výpomoc v případě portrétů. Zde se bavíme konkrétně o efektu bokeh – rozmazané pozadí za foceným objektem. Senzor má pouze 5 MPx, ale to je dostačující hodnota pro tyto účely. Navíc bokeh lze vidět už během focení a není potřeba čekat, až snímek pořídíte.

Galaxy A9 je tedy teprve druhým smartphonem na trhu, který nabízí možnost focení širokoúhlých snímků a zároveň se nabízí 2x optický zoom. Zde jednoduše nenajdete kompromis. Velkou otázkou je, jak obstojí novinka mezi ostatními fotomobily. Například se Samsung nezmiňuje o optické stabilizaci nebo jiných bonusových funkcích.

Výrobce popisuje sestavu foťáků na zadní straně následovně:

  • Nenechte se omezovat žádnými kompromisy a využijte dvojnásobného optického zoomu k pořizování neuvěřitelně detailních záběrů i ze značné vzdálenosti.
  • S ultraširokoúhlým objektivem můžete zachycovat svět do nejmenších podrobností a bez jakýchkoli omezení a s pomocí funkce optimalizace scény budete fotografovat jako profesionál. Díky technologii rozpoznání scény s využitím umělé inteligence je fotoaparát nyní chytřejší a je schopen okamžitě rozpoznat fotografovaný objekt a odpovídajícím způsobem přizpůsobit nastavení pro dosažení co nejlepšího výsledku.
  • Svou kreativitu můžete vyjádřit pomocí objektivu se selektivní hloubkou ostrosti, který vám dává možnost ručně nastavovat hloubku ostrosti fotografií, zaměřit se na fotografovaný objekt, a pořizovat tak nádherné, profesionálně vyhlížející snímky.
  • S 24Mpx hlavním objektivem telefonu Galaxy A9 dokážete kdykoli během dne pořídit nádherné, jasné a zřetelné snímky, a to jak v ostrém světle, tak i za nepříznivých světelných podmínek.

Specifikace Samsung Galaxy A9

  • displej: 6,3 palců, Full HD+ (1080 x 2220 pixelů), Super AMOLED
  • procesor: Snapdragon 660 (4x 2,2 GH + 4x 1,8 GHz)
  • RAM: 6 GB
  • úložiště: 128 GB + microSD (až 512 GB)
  • Android 8.0 Oreo + nadstavba
  • Foťáky:
    • zadní: 24 MPx, AF, f/1.7
      • 10 MPx, f/2.4, AF, 2x optický zoom
      • 8 MPx, f/2.4, 120°
      • 5 MPx, f/2.2
    • přední – 24 MPx, f/2.0
  • Akcelerometr, snímač otisků prstů, gyroskop, geomagnetický senzor, Hallův senzor, senzor přiblížení, RGB světelný senzor
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz), VHT80 MIMO, Bluetooth v 5.0 (LE až 2 Mbps), ANT+, USB typ C, NFC, poloha (GPS, Galileo, Glonass, BeiDou), LTE
  • rozměry: 162,5 x 77 x 7,8 mm, 183 gramů
  • baterie: 3800 mAh + rychlé nabíjení

V České republice bude Galaxy A9 k dostání v černé a speciální gradientní modré (Lemonade Blue) barvě. Doporučená maloobchodní cena modelu Galaxy A9 je 14 999 Kč a v prodeji bude od poloviny listopadu.

Zdroj: Tisková konference

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Za 15 tisíc už mohli dát do telefonu procesor Snapdragon 710. Zajímalo by mě, jak je to s nočním focením. Nebo kvalitní noční snímky nabízí jen Huawei ve svém telefonu P 20 Pro?

Martin Jeřábek

VIP 11. 10. 2018, 22:44

Na LG G7 to nemá :D

Proc to kupovat, kdyz jsem si pred par dny koupil za 11tis S9 v akci.

David Šigut

11. 10. 2018, 13:05

8Mpx širokouhláč který zaznamenává neuvěřitelné detaily ??? Ono všechny ty čísla jsou vytvořeny tak aby ochromily ale jinak nedávají smysl.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat