Google Chrome 75 získá funkci „lazy load“ aktualizováno

Google Chrome 75 získá funkci „lazy load“ [aktualizováno]
2019-04-08T14:50:20+02:00
• 8. 4. 2019

Aktualizováno 8. 4. 2019

V druhé polovině roku 2018 jsme se dozvěděli, že Google implementuje funkci lazy load přímo do webového prohlížeče Chrome. Tato „fičura“ umožňuje načítat obsah webových stránek až ve chvíli, kdy je skutečně zapotřebí. Díky tomu se dá ušetřit datový provoz a webové stránky se mohou zdát rychlejší. Funkce jako taková je již v testovacím režimu, ale nyní jsme se dozvěděli, že v květnu zavítá do stabilní verze Chromu 75.

Nativní lazy load v Chromu 75 bude fungovat automaticky, pokud bude aktivní. I tak budou moci vlastníci webů a vývojáři definovat, které obrázky a iframe tagy budou podléhat této funkci, případně jak se budou chovat. K tomuto účelu bude sloužit atribut loading.

Původní článek 16. 8. 2018

Nedávno jsme se dozvěděli, že by si Google měl pohrávat s nativní možností zvanou „lazy load“ ve svém mobilním prohlížeči Chrome. Ve své podstatě se jedná o techniku, kdy se obsah načte až v momentu, kdy má být zobrazen. Ve výsledku se nenačte kompletní stránka, jen viditelná část. Tato technika se používá zejména pro obrázky. Pokud tedy neprojdete celou stránku, nebudou spotřebována data na nezobrazené obrázky. Jak se ukazuje, „lazy load“ se začíná testovat v Chrome Canary.

„Lazy load“ v Chromu

V Chromu Canary ve verzi 70.0.3521.0 se objevily dvě experimentální funkce nabízející zmiňovanou novinku. Jedná se týká donačítání obrázků, druhá následně objektů iframe (používá se pro vnořené přehrávače nebo jiný obsah třetích stran – i reklamy). Jakmile aktivujete tyto dvě možnosti, musíte restartovat prohlížeč.

  • chrome://flags/#enable-lazy-image-loading
  • chrome://flags/#enable-lazy-frame-loading

Pokud máte k dispozici poměrně rychlé zařízení a dostatečné připojení k internetu, ani si nevšimnete, že tato novinka funguje. Její práci si můžete nejvíce všimnout u reklam nebo u velký obrázků. Dále můžete pocítit lazy load v Chromu na svých datech. Pokud neprojdete každou stránku celou, spotřebuje prohlížeč méně dat.

lazy load

Kdy se ale novinka dostane do stabilní verze, nelze nyní odhadnout. Google stále musí řešit komplikace s některými webovými stránkami. Problém je zde například u takových, kde se používá řešení lazy load pomocí JavaScriptu. Už nyní Google dokázal implementovat výjimky pro tisk nebo uložení stránek, kde nelze aplikovat lazy load.

logo-app Chrome Canary (nestabilní) Google Inc. Zdarma ANDROID

Zdroje: neowin.net, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat