Google vylepšuje zabezpečení aplikací z Google Play

Google vylepšuje zabezpečení aplikací z Google Play
2018-06-21T12:09:59+02:00
• 21. 6. 2018
1

Bezpečnost je klíčovým tématem celé řady odvětví. Jinak tomu není ani v případě mobilních zařízení a aplikací. Právě u aplikací se Google snaží neustále vylepšovat své mechanismy tak, aby byl uživatel v bezpečí. Proto se tato americká společnost zaměřila na to, jak zpětně dokázat ověřit aplikační soubory, které pochází z Google Play, ale uživatel je nainstaloval z jiného zdroje.

Google se rozhodně tímto krokem nesnaží vyjít vstříc pirátům, kteří si stahují aplikace z neznámých zdrojů, aby za ně nemuseli platit. Naopak se zaměřuje na uživatele z těch oblastí, kde je připojení k internetu velmi drahé a uživatelé si předávají aplikační soubory mezi sebou. Tento způsob předávky je často označován jako P2P (Peer-to-peer).

Proto byl vynalezen mechanismus, který dokáže odhalit, zda byla aplikace původně stažena na Google Play, a zároveň takovou aplikaci okamžitě přidá do knihovny aplikací v Google Play. Nesmírnou výhodou celého řešení je to, že uživatel nemusí být vůbec připojen k internetu. Každá aktualizace od vývojáře pak bude zprostředkována již skrze automatické aktualizace z Google Play.

I vývojáři mohou tento systém ocenit, protože se jejich aplikace mohou díky němu snáze rozšířit k více uživatelům. Navíc vývojář pro zapojení do tohoto procesu nemusí nic dělat. Celý systém je založen na tom, že k aplikačnímu balíčku přibude metadatová informace, která bude sloužit jako podpis pravosti. Samotný aplikační balíček tak mírně zvětší svou velikost.

Kromě toho mohou vývojáři tato metadata využít k tomu, aby se snažili udržovat aplikace na zařízeních koncových uživatelů co nejaktuálnější. Díky nově zavedenému způsobu si tak uživatelé mohou vždy ověřit, zda se skutečně s aplikací něco nestalo a zda skutečně pochází z Google Play.

Zdroje: xda-developers.com, android-developers.googleblog.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Goog pay

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat