Dotekomanie.cz

Nokia 1 – základ s Androidem Go [video]

Nokia, tedy HMD Global rozhodně nespí a na veletrhu MWC v Barceloně jsme se dočkali hned pět novinek. Jednou z nich je také nejlevnější model Nokia 1 s operačním systémem Android 8 ve speciální edici Go pro levná zařízení. To znamená, že má opravdu velmi základní specifikace. Běh systému má být ale na toto připraven.

A z prvních dojmů musíme říci, že odezva systému není vůbec špatná. Ba naopak, při používání optimalizovaných aplikací v edici Go jsme nenarazili na větší problém. Bohužel aplikací najednou moc nespustíte kvůli pouhému 1 GB operační paměti. Přijde mi škoda, že se v této třídě nestává standardem velikost 2 GB. To samé lze ale říci o úložišti s kapacitou pouhých 8 GB.

Hlavním použitým materiálem u Nokia 1 je plast. Telefon je v podstatě v takové vaničce, přičemž kryty s názvem Xpress lze měnit. Z prvních dojmů je zpracování na úrovni. Velkou ostudou je ale displej, který je vcelku malý s úhlopříčkou pouhých 4,5 palce. Jeho viditelnost na venkovním světle je mizerná a rozlišení je pouhých 854 x 480. V roce 2018 bych již považoval za základ aspoň 1280 x 720, když tu máme telefony dokonce se 4K.

 

Cenovka je však naštěstí nízká a to zhruba 2150 Kč. Jedná se tak o opravdový základ, který bych doporučil jen pro ty, co svůj telefon mají primárně na telefonování a chtějí ušetřit.

Specifikace Nokia 1

Exit mobile version