Dotekomanie.cz

Android a iOS trhu jasně dominují, ostatní platformy jsou „mrtvé“

Rekordních 99,9 % chytrých telefonů prodávaných po celém světě v loňském roce bylo založeno na platformě Android a iOS. Důvod je velmi jednoduchý. Ostatní konkurenční platformy byly z trhu „vytlačeny“, tedy alespoň podle statistik, které zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

Operační systém Android je oproti svému hlavnímu konkurentovi iOS o něco málo rozšířenější. Vlastně se jedná o poměr zhruba 86 a 14 %. Jednoznačná dominance Androidu není ani tak překvapující, neboť software od Googlu je nainstalován na desítkách různých modelů telefonů v různých cenových kategoriích, zatímco iPhone se zaměřuje hlavně na nejvyšší třídu.

Android jasně dominuje

Android a iOS jsou již řadu let předními mobilními operačními systémy, ovšem stále nesmíme zapomínat na software od BlackBerry a Microsoftu. Obě platformy aktuálně zaujímají 0,1 % trhu. V loňském roce bylo celkem prodáno 1,5 mld. chytrých telefonů, z toho pouze 1,5 mil. kusů smartphonů s BlackBerry OS a Windows Phone.

Je tedy jasné, že o ostatní mobilní platformy není zájem. Microsoft velmi pozdě reagoval na rozvíjející se trh, díky čemuž celý Windows Phone pohřbil. Apple a Google mají obrovské postavení, tudíž můžeme prohlásit, že ostatní platformy jsou mrtvé.

Zajímavé je, že společnost BlackBerry nedávno oznámila, že i nadále bude podporovat svůj operační systém BlackBerry 10, a to po dobu nejméně dalších dvou let. Ovšem i tak na své zákazníky „tlačí“, aby přešli na telefony s Androidem, jehož výrobcem je TCL. Služba BlackBerry World a další starší služby budou oficiálně ukončeny do konce roku 2019.

V říjnu Microsoft také oznámil, že bude nadále podporovat Windows 10 Mobile. Uživatelé se tak mohou těšit na bezpečnostní aktualizace, ovšem budou ochuzeni o nové funkce. Na nové modely můžeme taktéž zapomenout.

Zdroj: macrumors.com

Exit mobile version