Apple AirPods – stojí za ty peníze? dlouhodobá recenze

Apple AirPods – stojí za ty peníze? [dlouhodobá recenze]
2017-11-26T00:06:03+02:00
• 15. 11. 2017
6

Již je to více než rok, co byla představena bezdrátová sluchátka AirPods od Applu. Do prodeje se však dostala ve velmi omezeném množství teprve na přelomu loňského roku a běžné dostupná bez čekací doby v řádech týdnů se dostala až v létě. Tehdy jsem si je také pořídil a dnes se s vámi podělím o zkušenosti s nimi, tedy v podstatě se jedná o dlouhodobou recenzi. A jelikož AirPods letos nemají nástupce, je toto téma stále velmi aktuální.

Proč AirPods koupit?

Bezdrátová sluchátka AirPods vloni představil Apple spolu s iPhonem 7. Ten totiž postrádal 3,5 mm jack. Jakkoliv toto odstranění dodnes kritizuji, stává se z toho jakýsi trend. Ten následují další a další výrobci včetně třeba Googlu s Pixely. AirPods však bohužel nenahradila sluchátka v balení. Místo nich výrobce jednoduše nahradil 3,5mm jack u drátových sluchátek EarPods za Lighting konektor. Do balení taktéž přidal redukci z jacku na lighting.

Po zakoupení iPhonu 7 jsem tedy začal připojovat sluchátka do Lighting konektoru. Nikam jinam jsem je ani zapojit nemohl. Zde ale nastává problém. Když jsem chtěl dát telefon do nabíječky, musel jsem přestat poslouchat hudbu. A to je velmi nepraktické a vrací nás to do dob, kdy telefony ještě neměly vyhrazené konektory pro sluchátka, což je již opravdu dlouho.

Proto jsem se rozhodl zakoupit si bezdrátová sluchátka. Mým hlavním požadavkem bylo, abych je mohl dát do kapsy. Velmi často totiž chodím bez tašky, a tak bych velká sluchátka přes uši neměl kam dát (a na krku si je rozhodně nechávat nechci). Ačkoliv jsem zprvu AirPods pro jejich vysokou cenu zamítl, nakonec jsem se pro ně rozhodl. Jako jedna z mála jsou totiž skutečně bez jakýkoliv drátů.

Konstrukce a design

Dlouho jsem také bádal, zda mi budou dobře sedět v uších. Ne každému totiž AirPods sedí. K ověření, zda jsou vaše uši s AirPods „kompatibilní“, lze využít klasické drátové EarPods. Bezdrátová sluchátka jsou totiž stejného tvaru, jen jsou o něco málo větší. Díky tomu drží v uchu ještě o něco lépe. Mně osobně drží v uchu opravdu jak přibitá. Zažil jsem velmi silný vítr, provedl prudké naklonění hlavy či byl běhat a ani jednou mi nevypadla. Někomu ale zkrátka v uších nedrží.

AirPods jsou také velmi lehká, váží pouhé 4 gramy. V uších o nich kolikrát ani nevíte. Vzhledem k tomu že z nich nevedou žádné dráty, necítíte ani ty. Párkrát se mi dokonce stalo, že jsem na ně zapomněl, když jsem měl pozastavenou hudbu.

Hned po rozbalení z krabičky mne překvapila kompaktní velikost celého pouzdra na samotná sluchátka, ve kterém AirPods přenášíte. Toto pouzdro se potom přesně vejde do malé kapsy vpředu na pravé straně, která je téměř u každých kalhot. Tato kapsa byla původně určená pro klasické hodinky na řetízku.

 

Mimochodem v balení naleznete krom samotných sluchátek s pouzdrem také Lighting kabel pro nabíjení. Samotné pouzdro slouží v první řadě k bezdrátovému dobíjení sluchátek. Ta uvnitř drží magnet. Pouzdro je plastové a po 4 měsících používání ho mám vcelku poškrábané. Naštěstí to není moc vidět. Již brzy budete mít navíc možnost zakoupit si toto pouzdro s integrovaným bezdrátovým nabíjení pomocí Apple AirPower.

Jak se ovládají?

Původní EarPods měla na kabelu umístěná tři tlačítka, kterými lze ovládat všechny potřebné funkce. V tomto ohledu udělal výrobce trochu kompromis. Žádný ovládací panel s tlačítky zde totiž není. Původně s iOS 10 byla situace ještě horší. K ovládání se využívá dvojité poklepání na sluchátko. Dříve bylo možné nastavit na tuto akci pouze vyvolání Siri a pozastavení hudby, přičemž akce byla na obě sluchátka stejná. Od iOS 11 lze nastavit na každé sluchátko jinou akci a přibyla možnost přeskočit skladbu a přeskočit zpět na předchozí skladbu.

Nastavil jsem si tedy, že při poklepání na levé sluchátko se hudba pozastaví a při poklepání na pravé se přeskočí na následující skladbu. Bohužel mi stále velmi schází ovládání hlasitosti. To lze provádět pouze na telefonu. Ideální je v tomto případě mít chytré hodinky, na kterých toto lze nastavit.

 

Párování

AirPods se dají propojit s jakýmkoliv zařízení s Bluetooth. Pouze na iOS zařízeních (a macOS) lze nastavit výše zmíněné ovládání. Zároveň také jen na systémech Applu funguje automatická detekce ucha. To znamená, že kdykoliv jedno ze sluchátek vyndáte z ucha, hudba se pozastaví. Při opětovném vložení se zase sama spustí. Jednoduchá a velmi praktická věc. Párování pouhým otevření pouzdra vedle zařízení funguje pouze na iOS. Zkoušel jsem AirPods také s Galaxy Note 8 a zde fungují zkrátka jako obyčejná bluetooth sluchátka. A co se stane pokud otevřete pouzdro vedle cizího iPhonu? Otevře se dialog s textem „Toto nejsou vaše AirPods“.

Výdrž baterie

Výrobce udává výdrž baterie 24 hodin přehrávání s průběžným dobíjením pouzdra, přičemž samotná sluchátka vydrží hrát 5 hodin. Poté je nutné vzít Lighting kabel a nabít pouzdro. Ačkoli jsem nikdy přesně nestopoval na minuty, jak dlouho vydrží hrát, doba se pohybuje mezi 4-5 hodinami. Nabíjení je velmi rychlé – za 15 minut jsem úplně vybitá dostal na 86 procent.

Plné dobití pak trvá zhruba 25 minut. Jedno takovéto plné dobití sluchátek vezme zhruba 20 % kapacity pouzdra. Celková výdrž tak činí z mých zkušeností něco přes 20 hodin. Když kapacita baterie ve sluchátkách při poslouchání klesne pod 10 procent, upozorní vás zvukovým signálem.


Kapacitu baterie AirPods máte neustále na očích ve widgetu baterie

Zvukový výstup

Samozřejmě velmi důležitou vlastností sluchátek je jejich zvukový výstup. AirPods hrají ve srovnání s EarPods o něco lépe, především mají mnohem lepší basy. Samozřejmě ale naleznete za stejnou cenu sluchátka s kvalitnějším zvukovým výstupem. Osobně nejsem žádný audiofil a zvuk z těchto sluchátek mi plně dostačuje. Jelikož to nejsou sluchátka špuntová, chybí zde jakékoliv potlačení šumu/hluku na pozadí.

Sluchátka mají také mikrofon. Tedy každé sluchátko má jeden, přičemž v nastavení lze vybrat, který chcete preferovat, nebo zda necháte volbu na telefonu. Mnoho hovorů jsem se sluchátky již vyřídil a nikdy si druhá strana na kvalitu nestěžovala. Já jsem také všechny velmi dobře slyšel.

Zhodnocení

AirPods je radost používat. Fungují na jedničku, nemusí se starat o žádné párování. Vždy stačí vyndat sluchátka z kapsy, dát do uší a už jsou propojena s telefonem. Poté o nich v uších ani nevíte a můžete je mít třeba celý den. Na běhání jsou také skvělá, jelikož se vám nikde nemotají kabely. Velkou výhodou je malá velikost sluchátek s pouzdrem. Výdrž baterie je naprosto dostačující, osobně dobíjím pouzdro zhruba jednou týdně.

Bohužel ne každému sedí v uších. Další nevýhodou je nutnost ovládat hlasitost pouze na telefonu (nebo chytrých hodinkách). Pro majitele jiných než Apple zařízeních se pak z AirPods vytrácí kouzlo jednoduchosti párování a nepotěší je také absence funkce detekce ucha. Nakonec velkým mínusem může být pro mnohé cena. Ta se pohybuje kolem 5 tisíc korun. Musíte je zkrátka chtít. Na trhu totiž za menší cenu koupíte i lepší alternativu, ačkoliv ne třeba tak kompaktní.

Klady

  • skvělé na běhání
  • v uších o nich téměř nevíte
  • párování s iOS

Zápory

  • cena
  • ovládání hlasitosti není dořešené
  • ne každému drží v uchu

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ondrej z Trenčína

24. 11. 2018, 20:17

Olhor V-pátý

19. 3. 2018, 19:36

Pane Ruzicka pisete, “ na trhu totiž za menší cenu koupíte i lepší alternativu, ačkoliv ne třeba tak kompaktní.“ Co je tou alternativou podle Vas?

Pavel Mareš

22. 11. 2017, 22:42

Hádám, že jako obvykle jsem problémy měl pouze já :D Sluchátka mi vadila v uších prvních pár dnů, pak si uši zvykly a nošení je radost.

Co mi vadí je, že pouzdro (především zevnitř) se velmi rychle zašpiní a je to nezvhledné. O škrábancích od klíčů na vnějšku ani netřeba mluvit.

Zaznamenal jsem občasné vypadávání spojení nebo chrčení – což mě asi naštvalo nejvíc. Občas se špatně připojí nebo je připojuji na vícekrát.

Jaroslav Veverka

18. 11. 2017, 16:03

Tak co je rozumna alternativa?

Balon Baloon

15. 11. 2017, 12:50

Vynikající alternativou k těmto předraženým sluchátkům, kterou osobně používám, mohou být třeba tyto – Sandberg Bluetooth Earbuds + Powerbank, odkaz: https://www.czc.cz/sandberg-bluetooth-earbuds-powerbank/223634/produkt.
Udělají stejnou službu, mají minimálně stejný zvuk a stojí polovinu ! Pro mne jasná volba.

Velke pouzdro kvuli radoby powerbance, zadna technologie pro prenos hudby a nejak jsem nezahoedl moznost ovladani. Alternativa ani nahodou!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat