Dotekomanie.cz

T-Mobile a Vodafone aneb specifický trh

Poměrně často se setkáváme při jednání s českými mobilními operátory, že Česká republika spadá mezi specifické trhy. Tato fráze se již objevuje i na sociálních sítích a v podstatě se jedná o univerzální výmluvu, jak obhájit současné nabídky nebo ceny operátorů.

Bohužel ani jeden operátor nám nikdy neřekl, co znamená tato fráze a proč se používá. Máme spíše dojem, že je ekvivalentem slov „my se nemusíme zpovídat“. Proto jsme se podívali na evropský trh, abychom se porozhlédli, jestli naši operátoři mají více specifických trhů, kde jsou ceny značně vyšší než u nás, nebo jsou srovnatelné, nebo dokonce nižší.

Specifický trh

Abychom byli féroví, stanovili jsme si nějaká pravidla. Jako hlavní podmínku jsme zvolili počet obyvatel v dané zemi a že se zaměříme na ty státy, které jsou menší, aspoň z pohledu obyvatelstva. Okamžitě z tohoto výběru vypadlo O2 a zbyli nám dva operátoři – T-Mobile a Vodafone.

Během prozkoumávání jsme narazili na země, kterým nemůžeme závidět ceny mobilních služeb. Na druhou stranu jsme objevili výhodnější nabídky i u menších států, než je Česká republika.

Ukázka zahraničních tarifů

Vodafone

U tohoto operátora jsme objevili, že vůbec nemá problém s nabídkou GB i u základních tarifů. Pakliže vezmeme v potaz tarif Red LTE super, který nabízí 4 GB za 999 Kč, tak v Irsku i v Albánii nabízí daleko výhodnější nabídku. Samozřejmě se dá argumentovat neomezeným voláním, ale upřímně, kdo dnes z „internetové generace“ tráví čas na běžných hovorech.

T-Mobile

U T-Mobile jsme narazili na podobnou situaci, kde nabízí běžně GB k tarifům. U nás bere jako základní tarif S námi síť nesíť, kde nabízí za 750 Kč neomezené volání/SMS a 1,5 GB. Základní tarify v Rakousku nabízí více dat za nižší cenu. Pokud chtějí tamější zákazníci vyšší FUP, stačí jim zaplatit navíc 15 eur (cca 405 Kč) a dostanou 10 GB. Takže nejlepší rakouský tarif se 14 GB FUP dostanete za 945 Kč měsíčně.

Jde to, ale někdo by musel chtít

Po vlastním prozkoumání těchto trhů opravdu nerozumím frázi „specifický trh“. Menší země, některé i s horším terénem pro zasíťování, mají lepší nabídku než v Česku. Výše uvedené tarify nelze úplně porovnávat s našimi, ale osobně nepotřebuji neomezené volání. Úplně bych se spokojil s nějakým limitem a pořádnou dávkou dat za adekvátní cenu.

V Česku by měl být standardem 1 GB k tomu nejzákladnějšímu tarifu. Následně by to měly být balíčky jako 5, 10, 20 a 50 GB. Pakliže by se jeden operátor k tomuto kroku rozhodl, pravděpodobně by nastaly pořádné změny a hlavně přesuny. Zatím to vypadá jako nekonečná partie pokeru, kdy vyčkávají u pomyslného stolu a čekají, kdo se odváží zvýšit sázku.

Úmyslně jsme vyjmuli virtuální operátory a jiné společnosti, které toho nemají až tak společného s naší dvojkou.

Zdroje: en.wikipedia.org, en.wikipedia.org

Exit mobile version