Dotekomanie.cz

Pokrytí LTE v Česku dosahuje až 99 %

Není to tak dávno, co jsme se těšili na kompletní pokrytí LTE signálem v České republice. Nejedná se o nejlevnější nasazování technologie. Operátoři museli investovat částky v řádech miliard, ale díky tomu mají připravenou mobilní síť pro následující roky.

Ačkoliv zde máme moderní technologii a za normálních okolností bychom mohli vyhlížet třeba 5G, tak operátoři nevyužívají možnosti sítí úplně. Díky nízkým FUP limitům zákazníci nemohou využívat kompletního potenciálu. Co se týče pokrytí České republiky, tak v případě jednoho operátora bylo dosaženo 99% pokrytí, jak uvádí ČTÚ. Do těchto procent jsou započítány i oblasti, u kterých se používá UMTS 2100.

Dostupnost LTE

Nejvíce je dostupná síť LTE na frekvenci 800 MHz, kde všichni operátoři přesahují 96 %. U vyšších frekvencí, které se používají na pokrytí oblastí s větší hustotou obyvatel nebo uživatelů, je situace jiná. Frekvence 1800, 2100 a 2600 MHz najdeme jen ve větších městech, a proto je jejich zastoupení menší.

Z výsledné statistky platné k 12. 2. 2017 vyplývá, že největší rozšíření LTE najdeme u Vodafonu v pásmech 800, 1800 a 2100 MHz. O2 si uzmulo prvenství s frekvencí 2600 MHz, kde jednoznačně vede nad ostatními, ale nejedná se o nikterak velké číslo. T-Mobile má sice slušné pokrytí, ale ani v jednom aspektu nemůže konkurovat Vodafonu, případně O2.

Nejhorší pokrytí

Při započítání LTE (800, 1800, 2100, 2600) a UMTS (2100) lze objevit i nejhorší místa s pokrytím. V případě O2 se jedná o Trutnov s 85,9 %. V rámci této oblasti se nachází lokality s nulovým pokrytím – Lampertice, Radvanice, Zlatá Olešnice, Jívka.

V případě T-Mobile je na tom nejhůř Náchod s 87,8 %. Naštěstí jsou zde jen dvě místa s nulovým pokrytím – Heřmánkovice a Vernéřovice. Vodafone, hlavně díky svému většímu pokrytí, má nejslabší místo pokryto z 95,5 %. Tím místem je Sokolov, konkrétně jen Přebuz má nulové pokrytí.

Nulové pokrytí

V Česku se nachází jen jedno místo, kde ani jeden z operátorů nenabízí jmenovaná pásma. Tím místem je Březina. Dle statistik ČTÚ se zde nacházejí 2 obyvatelé. Více podobných lokalit není u nás, ale v některých případech je dostupný jen jeden operátor. Níže uvádíme seznam lokalit, kde jsou dostupní jen jmenovaní operátoři. Bohužel to nemusí znamenat dobré pokryté, jen není nulové.

Pakliže vás zajímá, jaké je aktuální pokrytí ve vaší oblasti, nainstalujte si aplikaci NetMonster, která vám umí poskytnout detailní informace o síti, kterou aktuálně používáte.

Za inspiraci na článek děkujeme .

Exit mobile version