Dotekomanie.cz

Chrome a Firefox jsou rychlejší díky Facebooku

V rámci nejen mobilních prohlížečů se využívá tzv. cache paměť pro webové stránky. V podstatě si do ní prohlížeč ukládá jednotlivá data, aby je nemusel znovu stahovat, pokud se nezměnila. To zajisté přispívá menší náročnosti na data, připojení a vytížení zařízení. Avšak je zde jedno chování, které nebylo zrovna nejrychlejší.

Pokud dochází k obnovení stránky, tak webový prohlížeč nemůže jen tak použít soubory, co jsou v cache paměti. Musí dojít k revalidaci – to znamená, že se musí dotázat serveru na všechny zdroje a pak vyhodnotit, jestli je má stáhnout nebo znovu použít z cache paměti. Na toto chování se zaměřil Facebook společně s Googlem a Mozillou.

Výsledek této spolupráce se odráží na chování webových prohlížečů. Nově nedochází k revalidaci všech zdrojů. Dojde k ověření jen hlavního (samotné webové stránky). Ostatní zdroje (skripty, obrázky, videa atd.) neprochází validací. Díky tomu se zrychluje chování webového prohlížeče, přičemž kladný dopad to má i na spotřebu dat, energie a vytížení komponent.

Google na svém blogu přímo uvádí, že došlo k 28% zrychlení načítání a podařilo se snížit revalidaci zdrojů o 60 %. Porovnání původního způsobu a nového můžete vidět na videu výše.

Zdroj: androidpolice.com

Exit mobile version