Dotekomanie.cz

Mozilla představila Firefox Focus, nový prohlížeč pro iOS

Autoři Firefoxu před několika hodinami představili nový mobilní webový prohlížeč, a to pro uživatele iOS. Zakladatelé se novinku rozhodli pojmenovat jako Firefox Focus a nabízí spoustu zajímavých „fičurek“, včetně anonymního režimu, blokování reklam, vymazání hesel a souborů cookies, a další.

Vývojáři dokázali veškeré nové vychytávky dostat do velmi povedené aplikace. Konečným výsledkem tak je zjednodušený prohlížeč, který umí daleko rychleji načítat webové stránky, než například předinstalované Safari od Applu. V poslední době se nám tu rozmohl takový nešvar, kterým je blokátor reklam. Na to samozřejmě inženýři ihned zareagovali a do prohlížeče jej implementovali.

Firefox je v App Storu více než rok

Aplikace byla vůbec poprvé uvedena již před rokem, ale v té době byla navržena spíše jako nástroj pro blokování reklam, díky čemuž bylo možné odstranit překážející bannery z prohlížeče Safari.

Prohlížeč sám o sobě je velmi jednoduchý. Nenabízí tolik funkcí, jako jeho konkurence. Nenajdete zde tedy žádný seznam oblíbených stránek, nejčtenější weby a další možnosti konfigurace. Místo toho máte možnost zapnout nebo vypnout funkci, která zabrání zobrazení reklamních bannerů a další.

Velmi zvláštní je však přístup Firefoxu k výchozímu vyhledávači. Společnost zvolila místo Googlu, který je bezesporu jasnou jedničkou, tedy alespoň na poli vyhledávání, konkurenční Yahoo. Yahoo se však dopustilo jedné z největších datových úniků všech dob. Tento krok tak považujeme za velmi riskantní a hloupý. V aktuální verzi bohužel není možné tento krok ovlivnit, takže pokud nechcete využívat Yahoo vyhledávač, doporučíme vám se porozhlédnout u konkurence. Nicméně, neklesejte na mysli. Mozilla nám potvrdila, že možnost volby dorazí v novější verzi, která dorazí v následujících několika týdnů.

Zdroj: techcrunch.com

Exit mobile version