Dotekomanie.cz

Aplikace pro barvoslepé od Microsoftu

Barvoslepostí trpí 9 % mužů a 0,4 % žen. Konkrétně jsou tři typy poruchy vidění, přičemž dva z nich jsou recesivně dědičné u mužů. Lidé s touto poruchou vidění mají ztížený běžný život a tím nemyslím jen horší rozpoznávání barev při výběru oblečení. I třeba takový semafor na přechodu může být výzvou.

Na trhu existují nejrůznější produkty, které napomáhají takovým lidem s rozpoznáváním barev. V obchodech s aplikacemi lze najít nejrůznější tituly pro identifikování barev. Pak jsou zde i speciální brýle EnChroma, které dokáží vyfiltrovat určitou vlnovou délku barevné spektra. Díky tomu pak mohou lidé s poruchou vidět barvy. Bohužel cena těchto brýlí je značně vysoká – nejlevnější přijdou na 349 dolarů bez daně a dalších poplatků (cca 8 700 Kč).

Problematikou barvosleposti se také zabývají dva vývojáři v Microsoftu, kteří také trpí barvoslepostí. Vyvinuli aplikaci Color Binoculars, která je dostupná v tuto chvíli jen pro platformu iOS. Skrze aplikaci lze pozorovat obraz z foťáku s upravenými barvami, což má napomoci lepšímu rozeznávání rozdílů. Neřeší poruchu vidění jako takovou, ale napomáhá s lepší identifikací.

Pokud vlastníte smartphone s Androidem, můžete si stáhnout mnoho aplikací, které napomohou s rozeznáváním. Bohužel se zaměřují čistě na identifikaci barev než na korekci.

Ukázky testu barvosleposti. Pokud na obrázcích nevidíte čísla, zřejmě jste barvoslepí.

Zdroje: cs.wikipedia.org, phonearena.com

Exit mobile version