Coolpad Modena 2 – nová generace, která má co nabídnout

Coolpad Modena 2 – nová generace, která má co nabídnout
2016-09-16T12:16:36+02:00
• 15. 9. 2016
2

Je to více než rok, kdy se na českém trhu objevila čínská společnost Coolpad. Firma v létě tohoto roku představila nový model Coolpad Modena 2. Ten zaujme nejen zajímavou cenou, ale taktéž podporou nejrychlejšího mobilního připojení LTE.

Coolpad Modena 2

Pokud bychom nový model srovnali s předchozí verzí, v rukou bychom měli úplně odlišná zařízení, tedy co se alespoň designové stránky týká. Coolpad Modena s číselným označením 2 nabízí lepší specifikace, ačkoliv jsou na dnešní poměry podprůměrné. To však ukáže až praxe. Skvělou zprávou je, že se inženýři rozhodli do novinky implementovat kompletní podporu LTE sítí.

Faktem je, že u loňského modelu chyběla frekvence 2100 MHz. Největší kámen úrazu je podle mě procesor, inženýři mu mohli věnovat více času. Pojďme se tedy společně podívat, jak nový model uspěl v našem podrobném testování.

Balení

Na první pohled je znatelné, že výrobce sází spíše na jednoduchý design než například konkurenční společnosti. Samotná krabička je obohacena modrobílým obalem, který velmi jednoduše vysunete. Pod kýženým obalem se nachází bílá a nijak zajímavá krabička. Ihned po jejím otevřením na vás bude čekat vaše chtěné zařízení, v našem případě zlatá varianta Coolpad Modena 2.

Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2

Ve zbytku balení vás nečeká nic zvláštního. Kromě telefonu zde máme nabíječku s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USBmicro a druhý klasický USB-A. Vedle hromádky příruček a brožurek toho více nenajdeme. Škoda jen, že výrobce nepřidal nějaká špuntová sluchátka, bohužel.

Design a konstrukce

Jestliže bych do rukou uchopil loňský a současný model, budu mít vedle sebe dvě rozdílná zařízení. Na první pohled je totiž znatelný lehký odklon od původního designu. Tak například, na novém Coolpadu Modena 2 se již nenachází dotykově hardwarová tlačítka, nýbrž systémová. Společnost se stále snaží držet podobných rozměrů, což mimo jiné dokazují podrobné specifikace telefonu.

Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2

Rozměry zařízení činí 154,5 x 76,5 x 7,85 mm, 143 g. Je tedy více než jasné, že se jedná o zařízení s 5,5palcovým displejem. Každopádně u displeje se ještě na chvilku zastavíme. Ten je totiž vybaven technologií IPS HD a zaobleným 2,5D krycím sklem s ochranou proti otiskům prstů. Ihned nad samotným displejem se nachází prostor pro výstup zvuku při telefonním hovoru a 8Mpx fotoaparát.

Pokud bychom věnovali pozornost zadní straně, zaujme vás velmi čistým desginem. A tím velmi myslím opravdu velmi. Ve spodní části se nachází logo výrobce a malá mřížka pro průchod reproduktorů.

Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2

Na horní straně se nachází mikrofon, hlavní fotoaparát a přisvětlovací LED dioda. Je velmi dobrou zprávou, že se čínská značka neinspirovala Applem a 3,5mm jack konektor zachovala. Mimochodem, najdete jej na horní straně zařízení. Na levém boku se nachází klasická tlačítka umožňující ovládat hlasitost zvuku, na pravém tlačítko pro zapnutí/vypnutí displeje a taktéž šuplíček pro 2 SIM karty.

Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2

Musím přiznat, že na tak velké zařízení nejsem vůbec zvyklý. Ke svým denním potřebám používám totiž iPhone 5s, který disponuje 4palcovým displejem. Přechod na 5,5palcový displej se zdál být velkým oříškem a celkově výzvou. Co mě však překvapilo, je úchop telefonu. Coolpad Modena 2 v rukou drží opravdu perfektně a málo co bych mu mohl vytknout. Vše mají zřejmě na svědomí zaoblené hrany a váha.

Hardware a výkon

Vůbec největší kámen úrazu celého zařízení je ve své podstatě to nejdůležitější – výkon. Oproti svému předchůdci zde máme mnoho nového, na úkor toho také horšího. Mohu například zmínit plnou podporu LTE sítí a vyšší operační pamět RAM (2 GB), ale taktéž slabší 4jádrový procesor Mediatek MT6735p s frekvencí 1 GHz.

Tato sestava je plně dostačující méně náročným uživatelům, neboť zhruba polovina paměti je po většinu času plná, čímž nedává vůbec žádný prostor náročnějším aplikacím či hrám. V AnTuTu jsem se dostal na hodnotu 24 350, čímž Coolpad  Modena 2 nechává pozadu svého předchůdce, který dosáhl skóre 17 607.

Coolpad Modena 2

Úložiště v telefonu, jehož velikost činí 16 GB (z toho je uživateli dostupných zhruba 12 GB), lze rozšířit pomocí microSD karty. Pokud je řeč o konektivitě, tak ta je poměrně bohatá. Máme zde plnou podporu LTE, Bluetooth 4.1, a samozřejmě i Wi-Fi včetně standardního protokolu ac. Oproti předchozímu modelu tak nabízí o něco lepší výbavu, což je jedině dobře.

Specifikace Coolpad Modena 2

  • Displej: 5,5“ IPS HD, zaoblené 2,5D krycí sklo s ochranou proti otiskům prstů
  • Paměť: 2 GB RAM, 16 GB úložiště rozšiřitelné o microSD
  • Procesor: 4jádrový Mediatek MT6735p s frekvencí 1 GHz
  • Operační systém: Android 6.0 s rozhraním Cool UI 8.0
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 g/n (2,4 GHz), Bluetooth 4.1, GPS/AGPS, microUSB, FM přijímač, Wi-Fi tethering/hotspot, 3,5 mm audio jack
  • Fotoaparáty
    • zadní: 8 Mpx Sony senzor s autofokusem, HDR, f/2.2, 720p HD
    • přední: 8 Mpx, širokoúhlý: 83.60, f/2.2, HDR,  720p HD
  • Sítě:
    • Dual SIM, standby single pass
    • 2G: 900/1800/1900
    • 3G: 900/2100
    • 4G LTE FDD: 1 (2100), 3 (1800), 8 (900), 7 (2600), 20 (800)
    • Voice over LTE (dle dostupnosti operátora)
  • Baterie: 2500 mAh, Li-Ion
  • Rozměry: 154,5 x 76,5 x 7,85 mm, 143 g

Systém

S optimalizovaným systémem mě telefon opravdu vůbec neoslnil, ba naopak. Již při prvotním spuštěním se většina animací trhala. Ovšem, najdou se tu však i klady. Celkové prostředí připomíná spíše iOS, což však ale musím pochválit. Na toto prostředí jsem zvyklý a vyhovuje mi ze všeho nejvíce. Nicméně, i přesto jsem byl donucen nainstalovat Google launcher. Vězte, nebo ne, ale systém s předinstalovanou nadstavbou připomínal svou rychlostí Jamese Maye. A to není vůbec pro zhýčkaného jablíčkáře dobrou zprávou.

Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2

Po nainstalování jiného launcheru se z telefonu stalo opravdu použitelné zařízení. Ano, je sice pravda, že jsem se sem tam s nějakou trhanou animací setkal, ale mějme stále na paměti, že se jedná o telefon s cenovkou do 4 tisíc korun. A aplikace typu – Facebook, Messenger, Instagram, Twitter a další, rozjedete bez sebemenšího problému.

V posledních letech se nám tu tak nějak rozmáhá takový nešvar. Výrobci se snaží své androidí systémy čím dál více obohacovat funkcemi, někdy až zbytečnými. A světe div se, Coolpad není výjimkou. Takové „Chytré ovládání“, které nadstavba Cool UI 8.0 ve verzi Android 6.0 Marshmallow nabízí, jsem využil snad jen jednou. A to ve chvíli, kdy jsem zjišťoval, o jakou funkci vlastně jde. Ale abych jen zbytečně nerýpal, musím výrobce pochválit za implementaci tzv. řídicího centra.

Jedná se vlastně o totéž, jako v iOS, akorát s tou výhodou, že se dá lehce upravit k obrazu svému. Za to velký palec nahoru. Nejsem si úplně jistý, zda vám něco říká funkce „Režim Zen“, ale jedná se o „fičuru“, díky které vás systém (v určitém čase) přestane upozorňovat na události a další aktivity. Z toho tedy vyplývá, že si od 20:00 můžete dát od sociálních sítí šlofíka a věnovat se například jiným aktivitám. Operační systém od Googlu má bezesporu nejlepší správu upozornění, a to mě prostě a jednoduše baví.

Jestliže bych měl vše shrnout do jedné věty, nevypadalo by to s optimalizací systému vůbec dobře. Nicméně, pokud jste alespoň trochu zdatní uživatelé, můžete si s optimalizací lehce pohrát. V tu chvíli se z telefonu stane použitelný společník.

Displej

Coolpad je vzhledem k dnešní době lehce pozadu, tedy alespoň co se displeje týká, který na ploše s úhlopříčkou 5,5” nabízí „pouhé“ HD rozlišení, přičemž displej je typu IPS. Mějme však stále na paměti, že se jedná o zařízení nižší střední třídy. Co se barev týká, musím čínského výrobce opět pochválit. Výborné jsou totiž nejen barvy, ale též rozsah jasu i pozorovací úhly.

Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2

Nechybí zde samozřejmě ani senzor pro automatickou regulaci jasu. Jestliže se tedy nacházíte na slunečním světle či v naprosté tmě, jas bude skvěle přizpůsoben. Pro nadšence designu a detailů máme skvělou zprávu – Coolpad Modena 2 je vybaven 2,5D krycím sklem.

Fotoaparát

Z fotoaparátu u tohoto zařízení jsem lehce na vážkách. Fotoaparát na zadní straně telefonu má rozlišení 8 Mpx, disponuje autofokusem značky Sony, HDR, a rovněž přisvětlovací LED diodou. V nižší střední třídě tak oproti konkurenci příliš nezaostává.

Pochvalu si však nezaslouží samotná aplikace fotoaparátu, která není vůbec svižná, zato ale nabízí pokročilejší možnosti i pro uživatele toužící po profesionálnějších snímcích. Aplikace nabízí hned pět důležité kategorie pro výběr typu fotografie – Noc, Video, Foto, Krása, a Pro.

Mě však nejvíce zajímala část „Pro“. Ta totiž umožňuje nastavit si základní parametry pro pořizování snímků (vyvážení bílé, ISO, expozice, ruční zaostření, sytost a další) a s přehledem dostačí i lehce náročnějším uživatelům. Jestliže si ale chcete s výslednými fotografiemi více pohrát, doporučím vám poohlédnout se po alternativních „appkách“.

Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2

Bohužel, telefon je určen pro méně náročné uživatele, což mimo jiné dokazují výsledné fotografie. Fotky nejsou vůbec ostré a o míře detailů raději nemluvím. Při snaze použít fotoaparát v nočním období jsem si říkal, zda je to vlastně dobrý nápad. Výsledná fotografie mluví za vše. Pokud však vychytáte světlo, výsledná fotografie není zas tak špatná, jak se na první pohled může zdát.

Coolpad Modena 2 Coolpad Modena 2

Baterie

O samotnou energii se stará vestavěný a nevyjmutelný akumulátor s kapacitou 2500 mAh. Výdrž baterie mě velmi mile překvapila. Přes den se na něj můžete opravdu bez problému spolehnout, ovšem je třeba si dát pozor na náročnější aplikace, které s telefonem mohou zamávat.

Pokud jste uživatel, který telefon příliš často nevyužívá, pak je zde velmi velká šance, že se dostanete i na několikadenní výdrž. K nabíjení poslouží nabíječka s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu microUSB a druhý klasický USB-A (součástí balení).

Coolpad Modena 2 – shrnutí a závěr

Cíl čínského výrobce je jasný – dobýt nižší střední třídu, a to za každou cenu. Společnost ale nečeká vůbec jednoduchá, nýbrž trnitá cesta. Na trhu je totiž již nějaký ten pátek hned několik dalších značek, které mají své zákazníky „jisté“.

Ačkoliv telefon disponuje skvělým displejem, baterií a designem, ostatní parametry bohužel pokulhávají. Ale i přesto, jestliže jste nenároční, mohl by vám Coolpad Modena 2 velmi dobře posloužit, tedy pokud zrovna neplánujete hrát nejnovější hry na trhu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Karel Čapka

VIP 15. 9. 2016, 16:33

Má co nabídnout? Však má 20 000 benchmarkových bodů, je parametrově tak rok starý a navíc je předražený…

Zdeněk Koutský

VIP 15. 9. 2016, 17:32

Je sice pravda, že má pouze 20k bench. bodů, ale i tak oproti svému předchůdci nabízí celkově bohatší a lepší výbavu, tedy jen v některých ohledech samozřejmě.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat