Dotekomanie.cz

Apple musí zaplatit pokutu 3 miliony dolarů za porušení patentů

V minulém týdnu bylo Applu nařízeno uhradit 3 miliony dolarů za porušení patentů. Toto rozhodnutí bylo vydáno soudem v Delaware. Žalující stranou byla společnost MobileMedia, kterou částečně vlastní třeba Sony a Nokia. Spor započal již v roce 2010, kdy se týkal celkem 16 patentů. V průběhu tohoto řízení došlo ke snížení požadavků na porušení pouze jednoho patentu.

3 miliony dolarů bude muset Apple zaplatit za porušení patentu týkající se umlčení telefonu při příchozím hovoru, aniž by to volající věděl. A právě tato funkce, kterou řada uživatelů mobilních přístrojů využívá, si nechala patentovat společnost MobileMedia.

Celý případ je okořeněn také tím, že MobileMedia je společností, která se zabývá pouze sběrem patentů. V jejím portfoliu byste tak marně hledali nějaký výrobek či nabízenou službu. Celá společnost se tak stává tzv. patentovým trollem, který využívá patenty v boji proti dalším korporacím.

I přesto se nejedná o velké vítězství pro MobileMedia. Na počátku sporu požadovala úhradu škody v celkové výši 18 milionů dolarů. Konečný verdikt se tak může k tomuto 6 let trvajícímu sporu jevit spíše jako neúspěch.

Zdroj: phonearena.com

Exit mobile version