Dotekomanie.cz

Force Touch v každém telefonu, bez přidání nového hardwaru nebude problém

Jednou z největších novinek, kterou představil Apple u své vlajkové lodi, je takzvaný 3D Touch, který rozpozná větší tlak vašeho prstu na displeji a dokáže tak nabídnout o něco více než ostatní telefony na trhu. Jenže Apple iPhone 6S je zatím jediný telefon, který takovouto vlastnost nabízí. To by se zhruba za měsíc mohlo změnit.

Výzkumný tým z michiganské univerzity v USA vynalezl nový způsob, jak výše zmíněnou funkcionalitu přidat na jakýkoliv smartphone s použitím komponentů, které se v každém smartphonu již nachází. Hardware, který software s názvem ForcePhone používá, je pouze reproduktor a mikrofon vašeho zařízení. Při spuštění softwaru začne reproduktor na vašem telefonu vysílat ustálené 18kHz hučení. Lidské ucho tento zvuk nemůže detekovat, jelikož se nachází mimo jeho spektrum. Ovšem mikrofon je schopný tento zvuk detekovat.

Stiskněte obrazovku telefonu více nebo zmáčkněte svůj telefon v ruce a tím způsobíte změnu hučení. Když ForcePhone změnu rozpozná, tak je dále interpretuje jako příkaz, který vám umožní věci jako otevření nabídky aplikace (stejně jako to má iPhone 6S), nebo vám snadno může zavolat pomoc. Yu-Chih Tung, doktorand na UM Ústavu elektrotechniky a informatiky, prozradil, že byl inspirován filmem „The Dark Knight“, kdy Batman lokalizuje Jokera zapnutím všech smartphonů v Gotham City do sonar systému, které následně vysílaly vysokofrekvenční zvukové signály, které se odrážely od budov přes celé město.

Nicméně budete ještě muset na nový software počkat, jelikož ForcePhone se bude reprezentovat na MobiSys 2016 konferenci v Singapuru až příští měsíc.

Zdroj: thenextweb.com

Exit mobile version