Dotekomanie.cz

Ubuntu tablety lze předobjednat [aktualizováno]

Aktualizováno 7. 4.

Po delší době se konečně dostává společnost Canonical k předobjednávkám slibovaných tabletů se systémem Ubuntu. Konkrétně jsme předpokládali, že by se cena mohla pohybovat kolem 220 eur, ale nakonec nejlevnější model bude stát 259,9 eur, což je v přepočtu 7 000 Kč. Konkrétně se jedná o model Aquaris M10 HD Ubuntu Edition. Dražší model Aquaris M10 FHD Ubuntu Edition bude k dostání za 299,9 eur – cca 8 100 Kč.

Aquaris M10 HD Ubuntu Edition specifikace:

Aquaris M10 FHD Ubuntu Edition specifikace:

Původní článek 28. 2.

Domácí půdy využila společnost BQ, která ve spolupráci s Canonical představila na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně první tablet Aquaris M10 Ubuntu Edition běžící pod systémem Ubuntu. Již začátkem února se hovořilo o tom, že by mělo dojít k tomuto důležitému kroku. Španělský výrobce si mimo jiné drží prvenství také v oblasti chytrých telefonů, takže při vývoji tabletu mohl využít předešlých zkušeností.

Tablet získal 10,1palcový displej s Full HD rozlišením, který je chráněn sklem Dragontrail od japonského Asahi Glass. To by mělo být odolnější než konkurenční Gorilla Glass. O výkon se stará čtyřjádrový procesor MT8163A od MediaTeku taktovaný na frekvenci 1,5 GHz společně s 2GB operační pamětí RAM a 16GB úložištěm. Její rozšíření je možné skrze paměťovou microSD kartu až o dalších 200 GB. Celá konstrukce měří 246 x 171 x 8,2 mm při váze 470 gramů.

V zadní části lze narazit na 8megapixelový fotoaparát a 7 280mAh baterii. Přední panel doplňuje 5megapixelová kamerka. Softwarovou stránku má pod kontrolou systém Ubuntu ve verzi 15.04 Vivid Vervet. Výrobce v Barceloně neprozradil prodejní cenu, ale v oficiálním prodeji jej lze údajně očekávat v následujících týdnech. Doufejme, že systém Ubuntu v chytrých zařízení neskončí stejně rychle jako Firefox OS od Mozilly.

Zdroj: 4gnews.pt

Exit mobile version