Novinky v Androidu N – 3. díl

Novinky v Androidu N – 3. díl
2016-03-13T15:40:37+02:00
• 13. 3. 2016

Krátce po představení Androidu N jsme vydali seznam hlavních novinek. Následoval druhý díl a nyní zde máme již třetí. Opět si ukážeme několik zajímavých možností, které se dostaly do Androidu N. Za většinou objevů stojí web Android Police.

Sdílení

Android N rozšiřuje menu pro sdílení o zajímavou možnost. Nově, jakmile se objeví tato nabídka, budete moci podržet prstem na konkrétní aplikaci a nechat ji připnout nahoru. To znamená, že se konkrétní aplikace umístí do horní části nabídky a vy již nebudete muset hledat někde i v dlouhém seznamu.

nexus2cee_2016-03-12-15.20.17 nexus2cee_2016-03-12-15.20.22 nexus2cee_2016-03-12-15.20.29

Multi-window

O podpoře spuštění dvou aplikací na jedné ploše jsme již psali a také jsme se již zmínili přetahování obsahu mezi aplikacemi. Nyní zde máme ukázku, jak to bude konkrétně probíhat při kopírování textu. U obrázků má být podobná funkcionalita.

nexus2cee_drag

Odkaz na animaci

„Nouzové informace“

V Androidu N také přibyla nová sekce zaměřující se na osobní informace s využitím hlavně v době nejvyšší nouze. V Angličtině nese název „Emergency info“ a nabízí možnost vyplnění důležitých informací o majiteli. Kromě základních kontaktních informací můžete zadat krevní skupinu, alergie, léky a dárcovství orgánů. Taktéž lze uvést kontaktní osobu. Pokud budete chtít, můžete tyto informace poskytovat skrze zamčenou obrazovku.

nexus2cee_emergency-info-lockscreen-1 nexus2cee_emergency-info-setting-2 nexus2cee_emergency-info-setting-1

Vylepšení funkce Nerušit

V rámci nástroje pro ladění uživatelského rozhraní systému byla přidána možnost pro změnu chování funkce Nerušit. Jedná zapíná rozšíření běžného ukazatele hlasitosti při změně o možnost zapnutí funkce Nerušit. Druhá dává možnost aktivovat tuto funkci pomocí hardwarových tlačítek.

nexus2cee_android-n-dnd-329x585 nexus2cee_android-n-dnd-3-329x585

Zachytávání chyb

Pokud jste se potýkali s problémy s nějakou aplikací, mnohdy jste byli jen informováni systémem, že aplikace musela být ukončena, případně jste mohli odeslat zpětnou vazbu. Nyní Android N sleduje podobná chování a pokud dochází k častějším problémům s konkrétní aplikací, nabídne navíc možnost restartování aplikace. Pokud se problémy opakují častěji, je přidána možnost zakázání hlášení, dokud nedojde k restartování smartphonu.

nexus2cee_android-n-force-close-regular-1 nexus2cee_android-n-force-close-reset-mute

Notifikace

Další zajímavou změnou u notifikací je podržení prstem na konkrétní zprávě. V Androidu 6.0 se vám ukáže základní informace, přičemž jste měli možnost se dostat do nastavení. V Androidu N se rovnou ukáže nabídka možností, v které je stále možnost přístupu do nastavení.

nexus2cee_notif-728x588

Android 6.0 vs. Android N

Nášeptávač nastavení

V rámci nastavení se objevuje další rozšíření, které vám dává návrhy, co změnit nebo nastavit. Kromě nabídek v horní části se vám objevovat kategorie Návrhy. Například když nebudete mít nastavený zámek obrazovky, bude se vám nabízet právě nastavení, skrze které nastavíte například PIN.

nexus2cee_androdi-n-settings-suggestions-2 nexus2cee_androdi-n-settings-suggestions-1

Svítilna

Rychlé nastavení, do kterého se dostanete skrze notifikační lištu, obsahuje přepínače, u kterých se můžete dlouhým stisknutím dostat do komplexnějšího nastavení. Nově i přepínač Svítilna obsahuje svou možnost, avšak do nastavení se nedostanete, nýbrž dojde k otevření aplikace na focení.

Správce souborů

Už v Androidu M se objevil integrovaný správce souborů, ale Google jej nijak neprezentuje, byť je obsažen stále v systému (Nastavení > Úložiště > Prozkoumat). V Androidu N se dočkal aktualizace. Nabízí boční menu pro urychlení navigace. Taktéž jsme se dočkali možnosti vytvoření nové složky. Složku lze otevřít do nové instance průzkumníka, takže můžete jich mít otevřeno vícero. Bonuse je také možnost kopírování, přesouvání a přejmenovávání.

nexus2cee_android-n-file-browser-sidemenu nexus2cee_android-n-file-browser-new-folder nexus2cee_android-n-file-browser-actions

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat