Google Hands Free končí aktualizováno

Google Hands Free končí [aktualizováno]
2017-02-02T06:50:41+02:00
• 2. 2. 2017
4

Aktualizováno 2. 2. 2017

Přijdete do obchodu, nakoupíte zboží a nakonec se usmějete na obsluhu pokladny – taková byla představa nového způsobu placení od Googlu v podobě služby Hands Free. Novinka byla uvedena v březnu minulého roku a tak nějak jsme doufali, že se bude postupně rozšiřovat. Bohužel zde máme zprávu, že konkrétně 8. února dojde k ukončení tohoto pilotního programu.

Google neposkytl detaily, proč došlo k takovému rozhodnutí. Pouze nastínil, že chce soustředit své úsilí jinam. Jelikož v rozesílaném emailu o ukončení služby nabízí možnost odebírání novinek ohledně dalších kroků společnosti, lze doufat, že tento způsob placení neskončí v propadlišti dějin. Možná se dočkáme nějaké varianty, ale třeba v rámci Android Pay.

Původní článek 2. 3.

U nás můžeme jen závidět, jak uživatelé na západě mohou platiti mobilním telefonem v obchodech. V České republice existuje několik projektů na toto téma, ale ani jeden není masově rozšířen a je vždy potřeba několika firem pro realizaci. Můžeme jen doufat, že k nám zamíří Apple Pay, Google Pay nebo Samsung Pay. Avšak v USA se objevuje nový typ placení, za kterým stojí Google.

Novinka se jmenuje Hands Free a jedná se taktéž o službu pro placení v obchodech, ale s pořádným rozdílem – v obchodech nebudete muset vytáhnout mobil z kapse. Celý systém je založen na několika technologiích. První část je spojena se smartphonem, který se použije pro lokalizaci zákazníka. Jsou využity senzory, Bluetooth, WiFi a GPS. Další část je u pokladníka na monitoru.

Obsluha zkontroluje vaši identitu podle fotografie na svém monitoru a po ověření všech součástí dojde k zaplacení. Google uvádí, že zákazník bude muset vyslovit jen větu „Budu platit Googlem“.

2016-03-02 18.58.06 2016-03-02 18.58.10 2016-03-02 18.58.14

Celý systém dokonce počítá i s identifikací pomocí kamer v obchodě, tudíž nebude potřeba ani identifikace od zaměstnance obchodu.

Jak asi tušíte, jedná se o další experiment Googlu, o jehož úspěchu se rozhodne až po otestování a vyhodnocení. V současnosti je do něj zapojeno jen omezené množství lidí v oblasti South Bay. Navíc jsou do projektu zapojeny společnosti McDonald’s, Papa John’s a několik lokálních obchodů.

2016-03-02 19.03.24 2016-03-02 19.03.36 2016-03-02 19.03.48

Samotná aplikace je dostupná pro Android a iOS. Lze je nainstalovat i u nás, ale o dostupnosti služby si asi můžeme jen nechat zdát. I po úspěšném testu a nasazení do ostrého provozu se u nás tato novinka jen tak neobjeví. Ani nemáme Google Pay.

logo-app Hands Free Google Inc. Zdarma ANDROID

Zdroje: techcrunch.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Škoda, že nebudeme říkat „Google bude platit za mě “ každopádně i tak to bude další „rozmazlovaci“ službyčka

Už se na tento systém placení těším několik let…. ????

Prý v ČR platíme bezkontaktní metodou nejvíce z celé Evropy a skoro i světa a jsme na podobné služby velmi dobře připravení, ale stejně je nám to k ničemu… Snad doufám, když se bude buď Google Pay nebo Apple Pay, atd. někdy rozšiřovat do Evropy, tak by mohl začít námi:-) Přeci jen platit tímto způsobem by bylo mnohem jednodušší než u sebe nosit nějaké bezkontaktní kartičky jako teď…

Jiří Mrázek

3. 3. 2016, 9:53

Podle informací co mám tak zmiňované služby přijdou na náš trh až v roce 2017

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat