Apple představil čtyřpalcový iPhone SE – 6s v designu 5s

Apple představil čtyřpalcový iPhone SE – 6s v designu 5s
2016-03-21T18:49:21+02:00
• 21. 3. 2016

Před necelými dvěma roky přišel Apple s novými iPhony 6 s větší úhlopříčkou od 4,7 palce. Mnohým lidem se však toto zvětšení nelíbilo a tak museli vyčkávat na posledním čtyřpalcovém iPhonu 5s. To se ale nyní mění a Apple právě představil iPhone SE přesně pro tyto uživatele, kteří touží po kompaktním zařízení. Jedná se o nástupce iPhonu 5s, se kterým je si novinka také velmi podobná, avšak vnitřní hardware pochází převážně z iPhonu 6s.

SE

 

Design zůstal prakticky nezměněn. Již před vydáním jsme slýchali, že obaly na nový iPhone SE budou kompatibilní se starými z modelů 5/5s, a opravdu tomu tak je. Nejedná se tak o zmenšený iPhone 6/6s, jak mnoho lidí předpokládalo.

Navzdory tomu drobné úpravy designu nastaly. Jedná se především o hrany zařízení, které jsou nově více zakulacené a postrádají lesklý vybroušený hliník. Tento krok je zcela logický, neboť právě tyto hrany se po čase velmi rychle odřely. Umístění všech prvků je ale také stejné, tedy především tlačítko pro zapnutí je stále na horní straně.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-296

Původní model 5s byl nabízen ve třech barvách – bílé, šedé a zlaté (tedy champagne gold). K těm nově přibyla růžová (rose gold). Samotný název novinky je také vcelku netradiční, Apple poprvé vynechal ve značení číslovku.

Uvnitř iPhonu SE tepe nový hardware z iPhonu 6s. Integrován je tedy dvoujádrový procesor Apple A9, který je dvakrát výkonnější než původní procesor Apple A7. Samozřejmostí je integrace koprocesoru Apple M9, který kdysi jako Apple M7 debutoval právě u 5s. Díky použití tohoto čipu je také dostupné probuzení hlasové asistentky řečením „Hey Siri“.

Nový čtyřpalcový iPhone dostal do vínku také NFC pro placení skrz službu Apple Pay. Ta je však nadále stále nedostupná u nás v České republice. LTE dosahuje rychlosti až 150 Mbps na LTE a WiFi sítě podporují standard 802.11ac.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-336

Fotoaparát má nově rozlišení 12 MPx a umí natáčet videa v rozlišení 4K. Jedná se opět o stejnou komponentu z iPhonu 6s. Video krom toho zvládne nahrávat také v rozlišení 1080p při 60 fps. Zpomalené záběry neboli slow-motion pak v rozlišení 1080p při 120 fps nebo 720p při 240 fps.

Přední kamerka má rozlišení 1,2 MPx, a je k dispozici i blesk pro selfie. Live photos neboli „živé fotografie“ jsou pak také podporovány, ačkoli 3D Touch integrován nebyl. Displej samotný má tedy stále úhlopříčku 4,0 palce a rozlišení 1136×640.

SEE

iPhone SE plně nahrazuje model 5s a tak tento starý iPhone z roku 2013 přestává být prodáván. Dnes představená novinka bude dostupná ve dvou verzích – s velikostí úložiště 16 nebo 64 GB. Cenou bude začínat na 399 dolarech za menší úložiště. Lze předpokládat, že u nás bude stát 12 790 Kč. Verze se 64 GB nahradí současnou 32 GB verzi 5s při zachování stejné ceny, tedy 499 dolarů.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-312

Aktualizováno

Už jsou známé i české ceny představeného modelu:

  • iPhone SE 16 GB – 12 990 Kč
  • iPhone SE 64 GB – 16 190 Kč

Zdroj: live.theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat