Dotekomanie.cz

Bezpečnostní technik Googlu na XDA – tématem byl root a Android Pay

Android Pay byl původně považován jen za jakousi obdobu Google Wallet. Rozdíl je ovšem znatelný, nicméně existuje velká kupa uživatelů, kterým nedá spát jeden problém. Jde o to, že pokud máte rootnuté zařízení, nebudete schopni Android Pay použít, což samozřejmě více než popíchlo některé uživatele.

 

Jelikož se situace, konkrétně na XDA fóru, zdála být neúnosná, objevil se zčistajasna bezpečnostní technik společnosti Google, aby vše uvedl na pravou míru. První názory uživatelů jsou jasné – Google Wallet funguje, a Android Pay nikoliv. Vysvětlení je však jednoduché.

Google Wallet je jen jakási spojka mezi bankou/vaší kartou a tím, kdo prodává obsah, jenž požadujete. To znamená, že v tuto chvíli je Google bránou, kterou musí případný útočník napadnout, aby se dostal k vaší kartě. Nicméně Android Pay je stvořen trochu jinak. Abyste jej mohli používat, váš telefon projde testem CTS (compatibility test suite), jehož účelem je zjistit, zda je zařízení vhodné k používání služby Android Pay.

Bohužel rootnuté zařízení je porušení jedné ze zásad, jejichž úspěšné projití povolí uživateli využívat tuto službu. Ptáte se proč? Odpověď je stále jednoznačná. Ačkoliv Google spolupracuje s bankami, nemůže ovlivnit bezpečnost karet jako takových a telefon má následně přístup přímo ke kartě/účtu.

Pro uživatele z toho vyplývá možné riziko ztráty, a to není Google ochoten podstoupit. V dohledné době se tak nedočkáme možných změn. Naštěstí však Google prohlásil, že stále hledá možnost, jak i těmto uživatelům dopřát své služby.

Zdroj: androidpolice.com

Exit mobile version