Nokia prodává Here mapy za 2,8 miliardy eur aktualizováno

Nokia prodává Here mapy za 2,8 miliardy eur [aktualizováno]
2015-08-03T08:15:18+02:00
• 3. 8. 2015
1

Aktualizováno 3. 8.

Spekulace se nakonec potvrdily a Nokia prodává Here mapy automobilkám AUDI AG, BMW Group a Daimler AG. Částka se vyšplhala na 2,8 miliardy eur, přičemž Nokia počítá se ziskem 2,5 miliardy eur. Jestli regulační orgány schválí prodej, počítá se s uzavřením obchodu v prvním kvartálu roku 2016. Následně dojde k rozdělení Nokie na dvě společnosti – Nokia Networks a Nokia Technologies.

Aktualizováno 23. 4.

Původní Nokia v současnosti vyhledává společnost, která by odkoupila mapovou divizi Here Maps. Ta sama o sobě prodělává a není pro Nokii příliš atraktivní. Dle agentury Bloomberg nyní vstupují do hry potencionální kupci, mezi kterými najdeme například Apple. Ten by mohl podpořit své mapové podklady a lépe konkurovat Googlu. Ostatně služba Apple Mapy si nevysloužila při svém začátku příliš dobrou pověst a razantní vylepšení by se jí stále hodilo.

Jako další zájemci o Here Maps jsou společnosti Alibaba, Amazon, Facebook, Baidu a skupina německých automobilek.

Původní článek 11. 4.

Jeden rok po prodeji mobilní divize firmě Microsoft údajně Nokia začala přemýšlet nad prodejem svého oddělení map. To v současné době vyvíjí Here Maps a podle agentury Bloomberg je možné, že finská společnost to chce udělat kvůli tomu, aby se mohla více soustředit na svoje oddělení bezdrátových zařízení.

Je možné, že už byli dokonce kontaktování potencionální kupci včetně Uber a německých automobilek. Právě teď je oddělení map ohodnoceno na 2,1 miliardy dolarů, což je podstatně méně, než za jakou částku Nokia koupila společnost Navteq v roce 2008. V té době za ni utratila 8,1 miliardy dolarů, aby mohla zahájit podnikání ohledně map.

Nokia-Updates-HERE-Drive-Beta-and-HERE-Drive-Beta-Apps-2

Jak již možná víte, tak Here Maps jsou předinstalovány na telefonech Microsoft Lumia. Minulý rok byla spuštěna aplikace Here Maps pro Android a již více než 2,5 milionů uživatelů ji stáhli. A od března jsou k dispozici i na iOS. Bloomberg také uvádí, že pokud Nokia nedostane cenu, kterou bere za dostačující, tak nakonec nebude své oddělení map prodávat.

Zdroje: phonearena.com, bloomberg.com, androidcentral.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Samuel Beniak

Zajímám se o moderní technologie a kromě toho se také zabývám fotbalem, který hraji od šesti let. Vlastním ''jablečný'' telefon, ale dříve jsem zkoušel také Windows Phone a Android.

Komentáře

Vladimír Jícha

23. 4. 2015, 10:54

Nechápu, kdo by Nokii za HERE mapy platil, když jsou k dispozici zadarmo lepší mapy. Porovnání, jak vypadá místo, kde jsem byl včera podle map OSM a HERE:
https://www.here.com/?map=50.04071,10.20679,18,normal
http://www.openstreetmap.org/#map=18/50.04095/10.20714

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat