EU komise schválila odkup Alcatel-Lucent společností Nokia aktualizováno

EU komise schválila odkup Alcatel-Lucent společností Nokia [aktualizováno]
2015-07-25T10:50:02+02:00
• 25. 7. 2015

Aktualizováno 25. 7.

Evropská komise schválila odkup Alcatel-Lucent společností Nokia. Cena této transakce je 15,6 miliard eur v akciích. Komise došla k závěru, že i po tomto sloučení bude dostatečná konkurence na trhu, tudíž by nevznikl monopol. Díky tomuto obchodu bude v roce 2019 ušetřeno 900 miliónů eur na provozních nákladech

Původní článek 15. 4.

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia má v plánu převzít firmu Alcatel-Lucent, která se ve Francii a Americe taktéž zabývá výstavbou telekomunikačních sítí. Potvrdily se dřívější spekulace a podle agentury Reuters by měla vzniknout společnost v hodnotě více než 40 miliard eur, což je více než bilion korun.

Bikes Parked Outside Nokia Corporation Buildings

V reakci na spekulace Nokia s Alcatelem potvrdila, že momentálně vedou pokročilá jednání o možném sloučení obou společností. V současné fázi ovšem není jisté, zda ke sloučení nakonec opravdu dojde. Rozhodující může být názor francouzské vlády, pro kterou jsou telekomunikace velmi důležité odvětví a je také velmi citlivá na rušení pracovních míst.

Nokia by své působení po sloučení mohla rozšířit na americké území, kde Alcatel-Lucent obstarává telekomunikační sítě pro operátory AT&T a Verizon, dále by také mohla získat přístup k francouzským internetovým sítím. Nákup Alcatelu by mohla Nokia z části financovat penězi, které získá z prodeje svých map Here, toto ale dosud není potvrzené.

1410276011_alcatel

Tržní cena Alcatelu před uveřejněním zprávy činila přibližně 11 miliard eur a hodnota Nokie 29 miliard eur. Po zveřejnění zprávy se cena akcií Alcatelu zvedla o 18 %, zatímco akcie Nokie klesly o více než 8 %. Případným sloučením by vznikla velká skupina, která by mohla svou velikostí překonat třeba i čínský Huawei Technologies, stále by se ale nevyrovnala švédskému Ericsson AB, který je v současnosti v tomto odvětví světovým lídrem.

Zdroje: pocket-lint.com, reuters.com, reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat