Dotekomanie.cz

Microsoft HoloLens – holografické brýle představeny

Microsoft včera s novinkami opravdu nešetřil a vedle Surface Hub představil i holografický počítač nazvaný Microsoft HoloLens. Alex Kipman z oddělení operačních systémů v Microsoftu přišel s tím, že každé sestavení Windows 10 bude podporovat holografické uživatelské rozhraní, které bude uživatel moci ovlivnit v trojrozměrném prostředí.

HoleLens přijdou s vlastním procesorem i grafickým čipem spolu s dalším, novým čipem, který má za úkol zpracovávat virtuální realitu. Zařízení je prošpikované nejrůznějšími senzory a má i své vlastní zabudované reproduktory, takže uživatel slyší zvuky z prostředí ve kterém se pohybuje, a zároveň ho vidí.

Na rozdíl od jiných zařízení pro virtuální realitu nepotřebují HoloLens pro své fungování žádné externí kamery. Uživatel si je jednoduše nasadí na hlavu, a téměř okamžitě bude mít možnost vidět kolem sebe různé hologramy.

Kipman také vyzval vývojáře, kteří se soustředí na vývoj pro Oculus Rift, aby přešli na Windows Holographic a začali vytvářet virtuální realitu pro novou platformu od Microsoftu. Jako doplněk pro vývojáře také Microsoft představil vývojářský nástroj, který nazval HoloStudio. Ten dovolí vývojářům vytvářet holografické objekty v prostoru kolem nich a následně mají možnost si je vytisknout na 3D tiskárně.

Microsoft mimo jiné uvedl, že spolupracuje s laboratořemi NASA, ve kterých by brýle HoloLens nalezly využití. Konkrétně se pracuje na ovládání vozítek jezdících po Marsu pomocí virtuální reality a hologramového prostředí.

Zdroj: geekwire.com

Exit mobile version