Dotekomanie.cz

Nebezpečný malware stvořen pro WP, iOS, Android a dokonce BlackBerry

Tvůrce antivirů Kaspersky Labs pravidelně informuje o možných hrozbách nejen na počítačích, ale i na smartphonech a tabletech. Nejnovější upozornění se týká komplexního malwaru, který byl stvořen pro mobilní operační systémy Windows Phone, Android a dokonce i pro iOS, ale zde je podmínkou mít jailbreak. Navíc se může objevit i na BlackBerry, jelikož na tomto systému lze instalovat aplikace určené pro Android.

Malware se jmenuje Inception-Cloud Atlas a byl vytvořen pro krádež informací zejména od vysoce postavených úředníků, členů armád, diplomatů atd. Jakmile se jednou dostane do zařízení, tak například nahrává hovory do MP4 formátu. Ty jsou zasílány do cloudové služby CloudMe.

Inception-Cloud Atlas se do zařízení dostává prostřednictvím aplikace, která vypadá jako aktualizace populární komunikační služby WhatsApp. Nemusíte se bát, že by se do smartphonu či tabletu dostal skrze oficiální obchody. Jedinou možnou cestou tak zůstává instalace z neznámých zdrojů. Proto byste měli získávat aplikace jen oficiální cestou a dávat si velký pozor, co si instalujete do zařízení.

Největším problémem Inception-Cloud Atlas je jeho komplexnost. Při vývoji byly požity moderní postupy, přičemž se kladl důraz na nemožnost identifikovat tvůrce tohoto malwaru. Dokonce koluje spekulace, že by za touto novou hrozbou mohla stát nějaká vláda, která podporovala vývoj. To se zatím ale nepotvrdilo.

Kaspersky Labs uvolnilo i seznam zemí, kde došlo k odhalení největšího počtu obětí tohoto malwaru. Najdeme zde Rusko, Kazachstán, Bělorusko, Indii a dokonce Českou republiku.

Zdroj: phonearena.com

Exit mobile version