Bluetooth 4.2 – připojení na internet a mnoho zlepšení

Bluetooth 4.2 – připojení na internet a mnoho zlepšení
2014-12-04T07:10:19+02:00
• 4. 12. 2014

Technologie Bluetooth se časem zlepšuje, ovšem poslední době nepřišlo nijak velké haló kolem jeho změn. To se ovšem má brzy změnit, už s verzí 4.2 se dočkáme výrazného 2,5násobného zrychlení přenosu dat, opravy chyb a zlepšení efektivity. Ovšem hlavním pokrokem má být lepší ochrana a téměř přímý přístup na internet.

bluetooth-nexus-5

Dříve platilo, a v podstatě ještě dnes platí, že přes Bluetooth se připojíte do mnoha zařízení, avšak jeho využití končí u výměny dat mezi dvěma zařízeními. S verzí 4.2 by se tento problém měl částečně vyřešit, ale ještě než přejdeme na hlavní funkci nové verze, představíme si „minoritní“ aktualizace. Jako obvykle se dočkáme zlepšení efektivity, opravy chyb při párování zařízení, odesílání souborů atp. Tudíž nám zde zbývají 2 aktualizace, které jsou opravdu potřeba.

První je zlepšení ochrany a přitvrzení v šifrování. Což by mělo zabezpečit komunikace mezi dvěma zařízeními a zároveň uživatele ochránit před případnou konfrontací z druhé strany. To znamená, že bychom se měli dovědět o tom, zda se do našeho zařízení připojuje někdo jiný. Druhou je „jen“ zvýšení rychlosti až 2,5x, ale to také není zrovna málo. S tím samozřejmě souvisí již zmíněné zlepšení efektivity.

A nyní konečně k dominantní funkci verze 4.2. Zařízení s Bluetooth se bude moci připojit na internet. Bohužel i zde jsou určitá omezení, ale i přes to se mnoho zařízení konečně dostane na internet. První překážkou je samotné zařízení, které musí být vybaveno trochu novější technologií Bluetooth. Dalším faktem je, že zařízení, kromě chytrých mobilů či tabletů, bude moci na internet přistupovat přes směrovače či přístupové body.

Taková zařízení mohou být například chytrá žárovka, lednice, pračka, sporák a vůbec vše, na co si snad vzpomenete. Pro uživatele to prakticky znamená nepřetržitý přístup k chytrým přístrojům ve své domácnosti. Nyní už tedy jen zbývá vsadit si, že vám nějaký „hacker“ nevypne kávovar, když ho chcete ze zadního pokoje zapnout.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat