Dotekomanie.cz

Nový výzkum přináší efektivnější LED podsvětlení displejů

LED osvětlení u obrazovek je mnohem úspornější a efektivnější, než tomu bylo u předchozích technologiích. Proto se také dnes setkáváme stále častěji s typem této obrazovky, ať už v televizorech nebo v kapesních zařízeních. Nový výzkum, který probíhá na Princetonské univerzitě ve Spojených státech amerických, by mohl tento typ obrazovek ještě více zefektivnit.

Skupina pod vedením Stephena Chou údajně přišla na způsob, jak zvýšit jas a účinnost o 58 % u LED podsvětlen, jenž je vyrobeno z organických materiálů. Pro toto vylepšení se využívají nejnovější postupy v rámci nanotechnologie. Tento objev by měl být přínosem také u LED vyrobených z anorganických látek, které jsou dnes v této oblasti nejběžnější. Výzkum poukazuje, že tato zmíněná vylepšení by mohla způsobit až 400% nárůst v jasnosti obrazu.

Běžným uživatelům by mohl tento objev přinést vyšší výdrž baterie na jedno nabití. Jak jsem již zmínil, tak by měly být vylepšeny i samotné vlastnosti obrazovek. Co je však zřejmě nejzajímavější, je fakt, že výroba tohoto typu obrazovek má být výrazně levnější, než je tomu doposud. To by mohlo zapříčinit i pokles ceny chytrých telefonů a tabletů.

Zdroje: androidspin.com, phys.org

Exit mobile version