5G sítě – Samsung dosáhl na rychlost 7,5 Gbps

5G sítě – Samsung dosáhl na rychlost 7,5 Gbps
2014-10-17T12:08:14+02:00
• 17. 10. 2014

Po celém světě dochází k velkému rozmachu 4G mobilních sítí pomocí technologie LTE. I v naší zemi můžeme sledovat, jak mobilní operátoři rozšiřují pokrytí a předhání se nejen v dostupnosti vysokorychlostního mobilního internetu. Avšak ve světě se již pracuje na další generaci, která nese označení 5G.

Samsung engineers prepare for 5G test on race track - 1

Komerční provoz je zatím velmi vzdálený a dokonce neexistuje ani jeden běžně prodávaný smartphone, který by mohl pracovat s touto novinkou. Největší dodavatelé komunikačních technologií se snaží urychlit vývoj a v některých případech jsou do projektů zapojeny i celé státy. Samsung se nyní pochlubil, že dosáhl rychlostních rekordů při testování 28GHz 5G sítě.

Při stacionárním testu byla dosažena rychlost 7,5 Gb/s, což je 940 MB/s. Podobné rychlosti nejsou v České republice obvyklé ani u běžného kabelového připojení. Samsungu se také podařilo udržet rychlost 1,2 Gb/s (150 MB/s) ve vozidle jedoucím rychlostí 100 km/h.

„Na těchto úspěších budeme dále stavět a rozvíjet pokročilé technologie, které přispívají ke standardu 5G. Kromě využití svého vlastního globálního výzkumu a vývoje budeme pokračovat ve spolupráci s ostatními lídry a vývojovými centry po celém světě. Ať už se bavíme o mobilních zařízeních, cloudu nebo internetu, poptávka po telekomunikačním standardu 5G a jeho podpůrných technologiích se bude i nadále zvyšovat,“ řekl ChangYeong Kim, ředitel DMC R&D centra v Samsung Electronics.

Pokud by se podobné rychlosti dostaly do reálného nasazení, museli by mobilní operátoři značně přehodnotit FUP politiku. Některé datové balíčky byste vyčerpali za několik sekund. Zatím raději nebudeme odhadovat, za jak dlouho se 5G sítě dostanou do naší malé země.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat