Novinky v iOS 8, které nezazněly na keynote

Novinky v iOS 8, které nezazněly na keynote
2014-06-06T09:00:14+02:00
• 6. 6. 2014

V pondělí jsme se dočkali představení nové verze iOS s pořadovou číslovkou osm. Na keynote nám Apple odprezentoval nové funkce systému, zdaleka však neukázal všechny. Ačkoli se nejedná o žádné velké věci, i tak většina z nich zpříjemní život. Ostatně v tomto duchu se nese celá verze 8.0. Ta se vyznačuje také otevřenějším API pro vývojáře.

8d

Nový fotoaparát

Pojmenování nový je možná sice až moc, navzdory tomu se zde událo celkem dost novinek. Tablety iPad dostaly možnost pořizovat panorama a přibyl zde i režim čtverce. Zcela nový je pak režim time-lapse, který umožňuje snímat právě tato časosběrná videa. Novinkou je také časovač. Ten lze nastavit na 3 nebo 10 sekund, po jejichž uplynutí dojde k vyfocení snímku. Mimo to lze při ostření manuálně nastavit expozici scény.

img_0019 ios88

Podpora češtiny pro diktování

Na samotné keynote toto sice zaznělo, ale moc podrobností jsme se nedozvěděli. Bylo řečeno, že hlasové diktování bylo zpřístupněno pro 22 nových jazyků. Jaké to jsou, jsme se ale dozvěděli, až později od vývojářů, kteří již mají betu. Potěšující zprávou je přítomnost češtiny a slovenštiny. Zprávy či jakýkoliv jiný text tak budete moci diktovat. A prý to funguje velmi spolehlivě i v našem jazyce.

Detailní spotřeba baterie

Detailní ukazatel spotřeby v iOS vždycky chyběl. Do dnes máte možnost se podívat pouze na čas od posledního nabití a využití. Tomu je nyní konec a v nové verzi jsou dostupné podrobnější údaje. Konkrétně si lze zobrazit, jaké aplikace a kolik spotřebovávají energie.

batteryusage

Rychlý přístup z lockscreenu dle lokace

Docela zajímavou funkcí je potom rychlý přístup k jedné aplikaci z uzamčené obrazovky podobně jako k fotoaparátu. Danou aplikaci si zde ale nemůžete nastavit sami. Systém vám zde předloží tu, kterou uzná, že na daném místě nejvíce oceníte. Například na nádraží vám zde předloží aplikaci s jízdními řády. Nebo jste například ve Starbucks, tak vám nabídne jejich aplikaci.

locationalerts

Černobílý režim

V nastavení pod položkou Zpřístupnění přibyl nový režim „Grey scale“ neboli černobílý mód. Ten vám celý systém přepne pouze do černobílých barev. To tak oceníte, pokud nemáte rádi křiklavé barvičky iOS 7.

grayscaleios8

Vyžádat verzi pro PC

Internetový prohlížeč Safari se dočkal nového zobrazení panelů na iPadu. To ale z keynote víme. Zajímová možnost ale přibyla na iPhonech. Lze totiž vyžádat verzi webové stránky pro počítače.

requestdesktop

Zprávy

V nastavení zpráv lze nyní nastavit automatické smazání starých položek. K dispozici jsou možnosti po roce, po 30 dnech a případně nemazat. Pokud budete přikládat obrázek ke zprávě, budou zde nad možnostmi poslední pořízené snímky.

messages (1)

Sdílení

Od nynějška lze přeskupovat položky při sdílení například fotografie z galerii. Větší novinou je však sdílení i do aplikací třetích stran. Pro sdílení fotografie na Pinterest tak nemusíte chodit do této aplikace, ale lze tak udělat přímo z galerie. K dispozici je i jednoduchý správce.

sharescreen

 

Další novinky v bodech

  • Integrovaná aplikace iBooks
  • Integrovaný vyhledávač DuckDuckGo
  • Aplikace Tipy
  • Klávesnice Braillova písma
  • Podpora lunárního kalendáře
  • Navigace a vektorové mapy v Číně

Zdroje: pcmag.com, macrumors.com, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat