Sony Xperia E1 – malá, ale hlasitá recenze

Sony Xperia E1 – malá, ale hlasitá [recenze]
2016-08-02T22:24:55+02:00
• 11. 5. 2014
3

Letos Sony na veletrhu CES představila mimo Xperie Z1 Compact také zástupce úplně nejnižší třídy. Tím je dnes recenzovaný model Xperia E1. U toho se Sony chlubí označením „nejlepší smartphone ve své třídě“ a také velmi hlasitým reproduktorem. Je opravdu model Xperia E1 dobrou koupí za tak malý peníz?

IMG_3418

Obsah balení

Telefon mi dorazil v opravdu malé krabičce, i přesto zde nalezneme všechno standardní příslušenství. Nachází se zde microUSB kabel, který v kombinaci s dodávaným adaptérem do zásuvky tvoří nabíječku. Nechybí ani obyčejná sluchátka, jejichž zvukový výstup je velmi průměrný, a také sada příruček.

IMG_3539 IMG_3544

Konstrukce

Design telefonu se Sony snažilo převzít z Xperií vyšších tříd. Alespoň částečně se jim to možná povedlo, jenže použité materiály jsou jedním slovem nekvalitní. Asi to lze u telefonu nejnižší třídy výrobce očekávat, ale aspoň by se nemusel po pár týdnech rozvrzat. Z počátku se totiž zdála konstrukce celkem pevná, po čase však začal výrazně vrzat zadní kryt. Telefon jsem nějak extrémně nezatěžoval a stejně se mi začalo běžným vyndaváním z kapsy sloupávat logo Sony na zadní straně.

IMG_3413

Ačkoli je telefon vcelku malý, jeho rozměry činí 118 mm na výšku a 62,4 mm na šířku, je velmi tlustý. Dnes, kdy nejnovější smartphony jsou téměř dvakrát tak tenké, je to opravdu dost a i v ruce to pocítíte. Tloušťka činí totiž 12 mm.

Samotný telefon je primárně cílený na hudbu. To lze pozorovat už na jeho těle, kde díky tomu získal speciální tlačítko WALKMAN. To se usídlilo na místě, kde obvykle telefony mívají tlačítko pro probuzení. Z počátku testování jsem si tak místo odemčení telefonu pustil hudbu, mnohdy i v nevhodných situacích. Dvojstisk tohoto tlačítka potom přetočí na následující skladbu. Při jeho podržení a zatřesením s přístrojem spustíte náhodnou písničku.

IMG_3445 IMG_3447

 Na zadní straně se nachází reproduktor. Zde se Sony chlubí velmi hlasitým (až 100 dB) a kvalitním výstupem. Realita až tak růžová není. Reproduktor nehraje vůbec špatně. Při nejvyšší hlasitosti, která je opravdu vysoká ve srovnání s ostatními telefony stejné třídy, ale zvuk celkem ztrácí na kvalitě.  Mimo záda přístroje obsahuje fotoaparát bez přisvětlovací diody a logo výrobce. Zadní kryt je odnímatelný a pod ním se nachází vyměnitelná baterie, slot na miniSIM a paměťovou kartu.

Pravý bok je osazen výrazným tlačítkem pro odemčení a dvojtlačítkem pro regulaci hlasitosti. Na druhém boku se pak nachází port microUSB. Konektor pro připojení sluchátek nalezneme na svrchní straně telefonu. Čelní straně dominuje 4palcový displej, na kterém se zobrazují i ovládací tlačítka. Nad ním je umístěn telefonní reproduktor a promixity senzor. Zajímavostí jsou potom dvě notifikační diody. Jedna se nachází nad displejem jako pouhý bod a signalizuje veškerou aktivitu. Ta druhá se nachází v podobě proužku pod displejem a pouze dokresluje obrázky a skladby.

Displej

Použitý displej má úhlopříčku 4 palce a rozlišení WVGA, tedy 800×480. Zobrazovací panel je pouze obyčejné TFT. Překvapila mě velká mezera mezi povrchem displeje a samotnou zobrazovací plochou. Kvalita zobrazení a pozorovací úhly nejsou na svoji kategorii úplně špatné a i rozlišení stále dostačuje. Problém je ale viditelnost na slunci. Ta je špatná i při maximálním jasu a budete rádi, když něco vidíte.

IMG_3435

Hardware

Uvnitř tepe dvoujádrový Qualcomm Snapdragon 200 (MSM8210) založený na jádrech Cortex A7 o frekvenci 1,2 GHz. Ten doplňuje grafický čip Adreno 302. To by samo o sobě nebylo tak tragické, kdyby měl telefon větší operační paměť. Ta totiž činí pouze 512 MB. Pokud do telefonu nebude nic doinstalovávat a vynecháte přihlášení do sociálních sítí, nebude to takový problém a chod telefonu bude celkem v pořádku. Samotné procházení prostředí totiž funguje v tuto chvíli vcelku plynule.

Pokud se ale rozhodnete doinstalovat pár aplikací a přihlásit se do pár služeb, začnou problémy. Operační paměť bude poté neustále zaplněná a mnohé aplikace díky tomu nespustíte vůbec. Prostředí se poté začne sekat a reakce se zhorší. Teoreticky by tomuto problému mohla trochu pomoci aktualizace na Android z verze 4.3 na 4.4 KitKat, který se právě chlubil lepší optimalizací. Ale nutně nemusí, protože zde máme nadstavbu od Sony.

 Screenshot_2014-04-21-11-50-55 Screenshot_2014-04-07-15-25-13 Screenshot_2014-04-09-10-00-32

Telefon jsem podrobil i standardním benchmarkům. V testu AnTuTu telefon získal 11504 bodů, což je srovnatelné například s modelem Galaxy S2 a v testu Quadrant získal 5189 bodů. Vnitřní paměť zařízení činí 4 GB z čehož něco zabere systém. Naštěstí zde máme také slot na paměťové karty microSD až do velikost 32 GB, čímž lze úložiště výrazně rozšířit. Konektivitu datových sítí zajistí 3G HSDPA, LTE lze nelze očekávat. Dále zde nalezneme Wi-Fi 802.11 b/g/n, celkem překvapivě i s Wi-Fi Direct. Bluetooth 4.0, GPS a GLONASS a FM rádio je potom samozřejmostí. Ačkoli společnost Sony tlačí NFC téměř do všech svých produktů, zde se nenachází. Chybí též gyroskop, a tak si musíme vystačit s akcelerometrem.

Výdrž baterie

Baterie má kapacitu 1700 mAh a navzdory tomu, že se to nemusí zdát tolik, výdrž je nadmíru dobrá. Ono vzhledem k úspornému procesoru s jádry Cortex A7 a malému displeji s nízkým rozlišením to lze i očekávat. Při plnohodnotném denním používání jsem se večer dostal na hodnotu kolem 40 procent. Pokud budete baterie trochu šetřit bez problémů se dostanete na dva dny, nebo dokonce i na víc.

Software

Operačním systémem je, jak jsem již zmiňoval, Android ve verzi 4.3 Jelly Bean. Výrobce naštěstí slíbil aktualizaci na Android 4.4 KitKat, kdy se jí ale dočkáme, není známo. O chodu systému jsem psal již v části o hardwaru, a tak se spíš zaměřím na prostředí jako takové. To nijak nevybočuje z řady Xperií a nalezneme zde stejnou nadstavbu jako u všech ostatních telefonů Sony se stejnou verzí systému. Xperia E1 je ale bohužel ochuzena o možnost doinstalovat další schémata z Obchodu Play, a tak se musíte spokojit s těmi výchozími.

Screenshot_2014-04-21-11-28-55 Screenshot_2014-04-21-11-29-01 Screenshot_2014-04-21-11-29-54

Druhou věcí, která zde chybí, jsou miniaplikace neboli plovoucí okna na plochu. Tato absence je ale vzhledem k nízkému výkonu a malému displeji pochopitelná. Zamykací obrazovka stále disponuje efektem rolety. Hlavní obrazovka obsahuje standardní rozložení prvků podobné čistému Androidu. Notifikační lišta obsahuje v základu pět zástupců v horní části, lze jich tu mít ale až deset ve dvou řádcích.

Screenshot_2014-04-21-11-36-11 Screenshot_2014-04-21-11-31-06 Screenshot_2014-04-21-11-35-19

Jelikož právě Xperia E1 je poměrně zaměřena na hudbu, nechybí zde přehrávač WALKMAN. Ten po připojení na internet umožňuje stáhnout chybějící ID3 tagy z databáze Gracenote. Obsahuje také povedený ekvalizér se zvýrazněním bas. Mimo to zde máme také ClearAudio+, jež dává zvuku větší čistotu. Své fotografie a obrázky si prohlédnete v Galerii. Jednoduchá, přehledná a spolehlivá aplikace. V telefonu je předinstalovaná i aplikace Filmy na přehrávání videí.

Screenshot_2014-04-21-11-30-58 Screenshot_2014-04-21-11-38-46 Screenshot_2014-04-21-11-32-22

Fotoaparát

Neostří a má rozlišení 3,15 MPx. To by pro jeho stručný popis bohatě stačilo. Aplikace fotoaparátu disponuje režimem Automatické rozpoznání, pak Ručně, kde si vše nastavíte sami, a následně je zde také možnost obrazových efektů a panoramat. Výsledné fotografie svojí kvalitou neoslní, ale navzdory absence autofokusu to ještě není tak špatné. Na momentky pro sociálně sítě to stačit může. Nahrané video má rozlišení VGA.

DSC_0009 DSC_0089 DSC_0050 DSC_0074

DSC_0096 DSC_0088 DSC_0125 DSC_0118

Zhodnocení

Abych odpověděl na svoji otázku z úvodu, Xperia E1 není zas tak dobrou koupí ve své třídě. Nabízí sice třeba dobrou výdrž baterie či kvalitní zvukový výstup, negativa ale převažují. Nekvalitní rozvrzané provedení, kdy se po třech týdnech testování slouplo písmeno S z loga Sony na zádech, prakticky nečitelný displej na slunci, malá kapacita operační paměti, která při doinstalování pár aplikací jednoduše nestačí, to jsou asi nejvýraznější nevýhody tohoto modelu.

Pokud hledáte low-end s Androidem, Xperie E1 asi nebude úplně nejlepší investice. Za cenu kolem 3500 tisíce lze pořídit rozhodně lépe. Taková Lumia 520 je stále dobrá koupě a nakonec i model Xperia M ze stejné stáje bude o mnoho lepší volba. Jeho cena je totiž jen o pár stovek vyšší, ale rozhodně má co nabídnout. Xperia E1 bude tak možná jedině vhodná do ruky staršího, velmi nenáročného uživatele, který hodlá s telefonem pouze telefonovat.

IMG_3432

Klady

  • výdrž baterie
  • kvalitní hudební výstup
  • notifikační diody

Zápory

  • velmi laciné zpracování
  • na slunci nečitelný displej
  • pouze 512 MB RAM telefonu nestačí
  • fotoaparát
  • nemožnost přesouvat aplikace na SD kartu

alza

Za zapůjčení Sony Xperia E1 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 3 699 Kč.

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Martin Vávra

11. 5. 2014, 17:52

Opravdu nechápu, kam se Sony ubírá, vždyť je tenhle model hroznej, i při porovnaní s telefony řady 2011 zaostává vrůzných věcech…

Roman Pöschl

11. 5. 2014, 16:22

Po přečtení recenze u mě převažuje názor, že Sony ty levnější telefony nebere vůbec vážně. Sám jsem měl, domnívám se, předchůdce tohoto telefonu Sony xperia E dual sim. A zápory byly úplně stejné jako u recenzovaného telefonu. A divil jsem se nad tím samým problémem. Mezera mezi povrchem displeje a samotnou zobrazovací plochou. Celkově mě ty poslední telefony od Sony spíše zklamaly. A to to byla moje TOP značka.

Tomáš Valenta

11. 5. 2014, 10:55

Souhlas, po osahání naživo nelze jinak, než potencionální zájemce přesměrovat k modelu Xperia M, který mě až na dva neduhy naprosto dostal (na Androidu 4.1 v noci silný jas displeje a ošklivé fotografie)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat