Dotekomanie.cz

Intel vykazuje ztrátu u výroby čipů pro tablety a telefony

Intel je na poli procesorů do stolních počítačů a notebooků jedničkou na trhu. To ovšem rozhodně neplatí u jeho mobilní divize, kde společnost výrazně ztrácí nad svými konkurenty.

Na trhu s mobilními procesory máme několik velkých hráčů. Qualcomm, MediaTek, NVidia a další se snaží pomáhat k výrobě stále výkonnějších mobilních zařízení. Větší společnosti jako Apple nebo Samsung dokonce sází na tvorbu vlastních čipů. A tak nikoho nepřekvapí, že v tomto odvětví má Intel větší problémy než u běžných počítačů.

V roce 2012 divize zabývající se mobilními procesory vykázala ztrátu 1,78 miliardy dolarů. V roce 2013 se ztráta vyšplhala dokonce na 3,15 miliardy dolarů. A rok 2014 se prozatím nezdá být lepší. Ke konci prvního čtvrtletí tohoto roku vykázala skupina ztrátu 929 milionů dolarů, přičemž příjmy činily pouhých 156 milionů dolarů.

Nabízí se otázka, zda se společnosti vyplácí v tomto odvětví figurovat. Intel věří, že ano, protože spoléhají na vlastní plán ziskovosti. Za předpokladu, že půjde vše podle předpokladů, první čipy Intel s integrovanou 4G LTE konektivitou budou vydány koncem roku 2015, nebo na začátku roku 2016. Většina moderních čipů však již přichází s integrovaným mobilním připojením. Intel se zaměřuje především na trh s tablety, které jsou častěji prodávány pouze s připojením k Wi-Fi.

Společnost se prozatím musí zaměřit na ostatní služby, které jsou úzce spojeny s internetem. V této oblasti se jim povedlo dosáhnout tržby půl miliardy za rok. V prvním čtvrtletí 2014 pak došlo k celkovému zisku 1,9 miliardy dolarů.

Zdroj: intomobile.com

Exit mobile version