Smartphone Ubuntu Edge neuspěl na Indiegogo aktualizováno

Smartphone Ubuntu Edge neuspěl na Indiegogo [aktualizováno]
2013-08-22T10:01:38+02:00
• 22. 8. 2013
3

Aktualizováno 22.8.

Včera v nočních hodinách skončil projekt smartphonu Ubuntu Edge na stránkách IndieGogo. Cíl byl stanoven na 32 miliónů dolarů, ale bohužel se nepodařilo nasbírat dostatečný počet investorů. Konečné číslo se zastavilo na 12 809 906 dolarech. To znamená, že v tuto chvíli nevznikne smartphone s Ubuntu Touch z dílny Canonical.

Veškeré peníze se vrátí investorům, přičemž to může trvat až několik dnů. Pokud se ale těšíte na tento systém, tak budete mít šanci již příští rok, kdy by se měly objevit modely od OEM výrobců.

Původní článek 8.8.

Canonical již nějakou dobu pracuje na mobilním operačním systému Ubuntu Mobile. Při jeho představení nás zajímalo, kdy se prvně objeví na vlastním smartphonu, přičemž doposud jej mohou uživatelé zkoušet na poměrně omezeném množství zařízení. Tudíž se zatím jedná o alternativu. Ovšem minulý měsíc jsme se dočkali projektu Ubuntu Edge, což je specifický smartphone, který nabídne Ubuntu Mobile a Android.

edge-2-large

Spíše jsme čekali, že se objeví oficiální představení, na kterém se dozvíme dostupnost a cenu mobilu, ale ve výsledku se jedná jen startup. K finální produkci Ubuntu Edge je zapotřebí 32 miliónů dolarů. Tato částka se měla posbírat na základě investorů v časovém limitu 31 dnů. Začátek vypadal slibně a během několika dnů se objevily první milióny. Bohužel následně zájem začal upadat, přičemž to nyní vypadá tak, že se nedočkáme unikátního smartphonu s Ubuntu Mobile.

Screenshot_166

Projektu zbývá už jen 14 dnů a na kontě má 8.5 milionu dolarů. Jedná se jen o čtvrtinu potřebné investice, přičemž za posledních několik dnů se navyšování investované částky spíše pozastavilo. Můžeme se konkrétně podívat, kolik lidí nebo subjektů se rozhodlo investovat:

  • 20 dolarů – 3244 investorů
  • 30 dolarů – 1117 investorů
  • 50 dolarů – 552 investorů
  • 775 dolarů – 1250 investorů (vyprodáno)
  • 780 dolarů – 498 investorů z 4500 možných
  • 790 dolarů – 14 investorů z 3000 možných
  • 830 dolarů – 47 investorů
  • 1400 dolarů – 397 investorů z 2000 možných
  • 10 000 dolarů – 6 investorů z 50 možných
  • 80 000 dolarů – 1 investor z 50 možných

Musíme se ale ptát, proč si společnost Canonical vybrala tento typ projektu, když má přislíbenou podporu několika mobilní operátorů po celém světě. Částka 32 miliónů dolarů by se zajisté dala získat skrze ně jednodušeji. Prozatím to vypadá, že veřejnost a ani jiné subjekty nejeví příliš velký zájem o další operační systém. Ve výsledku se může tedy jednat o minoritní projekt, který si najde jen pár skalních fanoušků.

concepts-1

Vyčkáme do konce celého startupu a budeme vás informovat, jestli se podařilo nasbírat celým 32 miliónů dolar.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ondřej Kolín

8. 8. 2013, 13:52

Věčná škoda … Dobrý projekt, Ubuntu Touch je velmi vyspělý operační systém a pokud by opravdu dokázaly využít sílu ARM Linuxu (mám zkušenosti s Cubieboard, člověk tam rozjede spoustu softu), tak by to bylo nádherné, ale prozatím se zdá, že zázrak se konat nebude :/

Láďa Lenský

8. 8. 2013, 13:41

Snad se to podaří,telefon vypadá velmi zajímavě.

Vypadá úžasné ten telefon po desingové stránce což také HW podle těch specifikací, škoda jestli se ten projekt telefonu neuskuteční.Na Kickstastru by možná dostali více peněz.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat