Dotekomanie.cz

Google představil Android 4.3 a Nexus 7 II

Konečně jsme se dočkali a Google vše potvrdil. Bohužel se mu tentokrát nepodařilo udržet tajemství, jelikož jsme mohli v poslední době už otestovat Android 4.3. Dokonce se objevovaly informace o novém tabletu a dnes jsme se dočkali kompletních v předstihu kompletních specifikací, přičemž se objevily předobjednávky u některých obchodů.

Hned na začátku se Sundar Pichai pochlubil čísly, která jasně říkají, že trh s tablety rekordně stoupá. Například tabletů bylo aktivováno k dnešnímu datu více jak 70 miliónů. V tomto ohledu se zmiňuje, že hodně investovali do samotného obsahu, který je právě určen pro tablety. Tím jsou myšleny aplikace, filmy, knihy atd.  Samozřejmě se nevyhnuli zopakování některých čísel, přičemž v současnosti je v obchodě Play přes milión aplikací. Došlo i na původní verzi Nexusu 7, který započal přímo explozi v tomto segmentu zařízení.

Nexus 7 II

V podstatě jsme věděli o tomto zařízení ještě před dnešním oficiálním představení, jelikož zdroje zapracovaly a informovaly nás o všech vlastnostech tohoto tabletu. Dokonce je na světě již první šťastný majitel, kterému byl Nexus 7 2. generace zaslán.

Jedná se o sedmipalcový tablet, který prošel změnami zejména v oblasti hardwaru. dočkal se také vylepšeného designu. Na zadní straně najdeme nápis Nexus, jenž je přes celou délku a jednoznačně říká, že se zařízení má držet na šířku. K lepšímu uchycení napomohou silnější okraje na horní a dolní straně, přičemž samotná přední kamerka byla vychýlena ze středu, abyste si ji nezakrývali palcem. Samozřejmě došlo i na zmenšení samotného zařízení od původního modelu. Je menší a lehčí. Nezapomnělo se ani na povrchovou úpravu softouch, která je tak oblíbená u původního modelu.

Samotné rozlišení zobrazovacího panelu je 1900 x 1200 pixelů a je využita technologie IPS. Výkon je dodáván Snapdragonem S4 Pro se čtyřmi jádry o taktovací frekvenci 1.5 GHz (28nm výrobní technologie). K dispozici má 2 GB RAM a interní paměť je ve velikostech 16 a 32 GB. Na zadní straně najdeme 5MPx foťák bez přisvětlovací diody, což překvapilo hodně čtenářů, ale zároveň se můžeme těšit na notifikační LED diodu (pod displejem). Tentokrát jsme se dočkali i dvou reproduktorů na každé straně a nechybí například Bluetooth 4.0, podpora LTE (vybrané trhy) a HDMI výstup.

Kapacita baterie lehce převyšuje hodnotu 4000 mAh. Základní ceny jsme již měli k dispozici začátkem tohoto týdne, takže nejlevnější model (16 GB) vás přijde na 229 dolarů a dražší (32 GB) na 269 dolarů. Zřejmě se později objeví i varianta nabízející mobilní připojení k internetu bez GSM funkcí (volání a sms).

Prodej započne do několika týdnů ve třech evropských zemích. Jedná se o Německo, Francii a Velkou Británii.

Android 4.3

Malá změna v čísle nemusí znamenat malé změny v systému, jak jsme se dočkali v minulých letech. Ovšem tentokrát můžeme pozorovat, že se nový šéf Androidu vydal cestou optimalizace.

První změna se týká profilů pro tablety, kde najdeme speciální profily – restricted profiles. Jedná se vlastně o zabezpečený profil, který je určen zejména pro děti. Například hra má in-app placení, ale v tomto speciálním profilu se neobjeví další, jelikož nejsou zaplaceny. Díky tomu se vyhnou například rodiče zbytečným platbám.

Přišla na řadu i podpora technologií a budou zejména potěšeni majitelé malých zařízení. Android 4.3 přináší podporu Bluetooth 4.0. Dokonce jsme se dočkali OpenGL ES 3.0, díky čemuž si budeme moci užívat lepší grafiky ve hrách.

 

Novinkou je DRM API. Může tak docházet k dekódování chráněného obsahu přímo na úrovni hardwaru a je podporováno rozlišení 1080p. Díky tomu můžete sledovat placené filmy ještě pohodlněji například skrze aplikaci a službu Netflix, což se netýká České republiky.

Androidu 4.3 si někteří z vás budou možná moci užít už dnes. Bylo zmíněno, že aktualizace bude dostupná hned pro Nexus 7, Nexus 10, Nexus 4 a Galaxy Nexus. Samozřejmě se myslelo i na Google verze HTC One a Samsungu Galaxy S4. Majitelé těchto modelů si ale budou muset chvíli počkat.

Již nyní si můžete stáhnout Android 4.3 pro Nexus zařízení.

Exit mobile version