Dotekomanie.cz

Google je vyšetřován kvůli nákupu navigace Waze

Google se nám již pochlubil, že odkupuje navigační službu Waze, která je tvořena samotnou komunitou uživatelů. Nějakou dobu se spekulovalo, že by Waze mohl skončit v rukou někoho jiného, ale nakonec Google bude muset zaplatit více jak 1 miliardu dolarů. Bohužel se nyní ukazuje, že se nebude jednat o jednoduchý obchod.

Americký úřad Federal Trade Commission (FTC) se zaměřil na tento nákup. Vzniká podezření, že by se mohlo jednat o monopolizaci trhu a FTC si vyžádalo podrobnější materiály, aby vyšetřování mohlo být spravedlivé. Uvažuje se zde, že Google uskutečnil nákup kvůli jiným důvodům než těm, které jsou prezentovány. Google disponuje velmi kvalitní službou s mapovými podklady, přičemž vše nabízí zdarma k využívání. Jeho konkurence se snaží o vybudování lepších služeb, ale prozatím Google kraluje v tomto sektoru.

Právě na základě těchto informací vzniká podezření, že Google kupuje Waze, aby zabránil jiným společnostem vylepšovat svá řešení. Prakticky se zároveň jedná o strategický krok, díky kterému se nevylepší mapové podklady Microsoftu nebo Applu. Právě tyto firmy měly projevit zájem o Waze. Zatím ale FTC začalo vyšetřovat a nejsou známy jakékoliv závěry nebo rozhodnutí. Google vše může přestát bez úhony, ale pokud by FTC rozhodlo, že se jednalo o pokus monopolizace trhu, mohl by být celý obchod zmařen. Nyní si musíme počkat na závěry amerického úřadu.

Zdroj: androidauthority.com

Exit mobile version