Fonepad – žádá si to trh? video, aktualizováno

Fonepad – žádá si to trh? [video, aktualizováno]
2013-04-09T16:12:24+02:00
• 9. 4. 2013
1

Letošní veletrh Mobile World Congress v Barceloně nepředvedl příliš mnoho novinek, jak tomu bývávalo v minulých letech. Sama redakce letošní ročník hodnotí jako celkem chudý. I tak se objevilo několik zařízení, které stojí za povšimnutí. Asi největším překvapením je nové zařízení od Asusu, jež se těžko zařazuje do specifické kategorie. Tím je samozřejmě Fonepad, který podle základních specifikací můžeme pojmenovat jako 7palcový tablet, ale na druhou stranu se jedná také o největší smartphone na světě.

P_500

Fonepad totiž disponuje možností běžného telefonování skrze mobilní síť. Samozřejmě nyní budete oponovat, že se nejedná o první tablet s takovou funkcí, ale zde musím dodat, že s Fonepadem se jedná o trochu jinou zkušenost. U dřívějších tabletů jste byli jednoznačně odkázání na hlasité hovory nebo handsfree. S  novinkou od Asus ale můžete volat přímo, jelikož obsahuje reproduktor pro vaše ucho. Asi si moc nedokážete představit, jak byste volali se sedmipalcovou plackou u hlavy, ale Asus je jiného názoru. Sami se podívejte na video, které vysvětluje, proč vůbec Fonepad vznikl.

Možná jste ze samotného videa ještě více zmateni, nebo jste si upevnili názor na toto zařízení. Rozhodně se jedná o zvláštní počin, který se může setkat s neúspěchem, ale na druhou stranu rozhodně osloví cenovkou a specifikacemi. Můžeme si je zrekapitulovat.

  • Displej: 7″ @ 1280×800
  • Procesor: 2-jádrový Atom Z2420 @ 1,2 GHz
  • RAM: 1 GB
  • Interní úložiště: 16, 32 GB
  • Cloud úložiště: 5 GB
  • Mobilní sítě:  GSM (GPRS, EDGE) a WCDMA (HSPA+)
  • Další sítě: WiFi, Bluetooth 4.0
  • Baterie: 4,270 mAh
  • Android 4.1
  • Cena: 5 000 – 6 000 Kč (dostupnost v březnu)

Možná by se dalo říci, že se jedná o vylepšený Nexus 7, ale najdeme zde velké rozdíly. Například se setkáme s microSD kartou, ale hlavní novinka je v podobě SoC od Intelu. Z těchto specifikací by se dalo říci, že se jedná o dobrý poměr mezi cenou a výkonem.

Nyní vznikne otázka, jestli specifikace zaujmou více než samotná schopnost telefonování. Rozhodně se jedná o zajímavou novinku, která má co nabídnout, ale sám jsem si na toto zařízení vytvořil názor, že se jedná o velmi dobrý tah Asusu. Před nějakou dobou jsem si pořídil Nexus 7 a mám možnost jej používat více než 3/4 roku. Za tu dobu jsem si všiml, že se má práce přesunula z větší části na sedmipalcovou plochu a samotný mobil používám jako nouzové řešení.

Abyste si nemysleli, že mám nějaký hloupý mobil, musím uvést, že jsem majitelem Galaxy Nexusu. Jedná se o perfektní smartphone, ale nějak jsem si zvykl na Nexus 7, který mi nabízí větší plochu pro práci a hlavně pro psaní. Na samotném videu výše se Jonney Shih zmiňuje o tom, že telefonování je jen další funkcí dnešních zařízení. Uvědomil jsem si, že v mém případě již ani moc nevolám a prakticky telefon ve své podstatě ztrácí smysl – aspoň pro mě.

Ačkoliv si umím představit, jak by bylo nepohodlné telefonování se sedmi palci u hlavy,  musím uznat, že se jedná o nejjednodušší nouzové řešení. Než někde hledat handsfree, tak si připlácnete placku k hlavě a voláte. Pokud se ve vašem případě stává tablet hlavním pracovním nástrojem jako u mě a nepotřebujete 10 palců, tato možnost se setká asi s úspěchem.

Rozhodně chápu tento krok Asusu, který se snaží experimentovat, byť mu to občas nevychází, jak by chtěl. Možná vznikne diskuze o tom, jestli se jedná o zbytečnost, nebo užitečnou možnost, ale na tuto otázku odpoví sám trh během několika měsíců. Pokud bych nebyl majitelem Nexusu 7, tak bych silně zvažoval nákup Fonepadu. Jedná se o kompromis napříč celým spektrem zařízení.

Tudíž závěrem bych si dovolil spekulovat. Fonepad nebude nejprodávanějším zařízením, ale najde si své majitele, kteří chtějí tablet, ale již s sebou nechtějí nosit mobil nebo smartphone. Zajisté osloví mnoho zájemců svou výbavou a cenovkou. Možná se příští rok setkáme s druhou generací.

Aktualizováno:

Asus FonePad se bude prodávat za doporučenou cenu 6 190 Kč s DPH v českých obchodech během dubna 2013.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

mně osobně se tento koncept velice líbý, rozhoduji se mezi FonePadem a Nexusem 7,nkterý byste mi doporučili víc? (jde hlavně o podporu vývojářů, kde vede nexus, a výkonu intel vs nvidia)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat