Dotekomanie.cz

Od iPhonu k Nexusu: „Cesta na druhou stranu“

Dvě zcela odlišné zbraně dvou momentálně největších konkurentů na mobilním trhu. Využil jsem výhodné možnosti přechodu od operačního systému iOS k Androidu a na základě mých dojmů jsem se rozhodl vypíchnout několik postřehu a základních rozdílů, které můžou očekávat zapřisáhlí jabličkáři, pokud je taktéž láká vyzkoušet něco nového.

Nabídka spočívala v 6 000Kč voucheru od nejmenovaného mobilního operátora na jakýkoliv model. V první chvíli jsem vybíral mezi adepty HTC One X, Samsung Galaxy Note a Samsung Galaxy Nexus. Moje volba jasně padla na Galaxy Nexus. Počítám u něj především s nejdelší softwarovou podporou, jelikož je to hlavní a prozatím jediný model od společnosti Google.

Když začnu od samotného začátku, kde se člověk dostává do kontaktu s balením, tak není nějak odlišené oproti balení od Applu. Jen velikostně na výšku je větší o zhruba 7 cm. Obsahem je klasická nabíječka na USB, průměrná sluchátka s mikrofonem, microUSB kabel, pár manuálů a zařízení, ze kterého jsem měl první dojem opravdu velmi pozitivní.

Zpracování celého telefonu je kvalitní. Ačkoliv se jedná o obyčejný plast, vroubkovaná záda jen tak nezapatláte a otisky na displeji takřka nezůstávají. Vzhledem k mým malým prstům překvapivě dosáhnou do všech míst na displeji, takže velikost 4,65‘‘ plně využiji. Nexus disponuje pouze třemi tlačítky – dvěma na hlasitost a jedním na vypínání.

První kroky míří k základnímu nastavení, jako je spojení s účtem Google, stejně jako u Applu. Poté rovnou instaluji aktualizaci na Android Jelly Bean 4.1.1. a přecházím k seznámení s prostředním. Kvalita super AMOLED displeje je ohromující, ale také se ve 100% jasu výrazně odráží ve výdrži baterie. Prostředí reaguje zcela svižně, přechody mezi jednotlivými menu jsou úchvatné a mnohem lepší než u iOS. Jedinou výtku mám u uspořádání ikon, které jsou řazeny pouze podle názvu aplikace, budiž.

Google Play obchod nabízí většinu aplikací, které jsem využíval na svém iPhonu, takže v tomto ohledu jsem plně spokojený a možnost různých widgetů jen chvále přispívá. Funguje na stejném principu jako AppStore, jen nepotřebuji žádný software, vystačím si s prohlížečem na počítači či přímo s obchodem v mobilu, což je rozhodně přínosem. Software není potřeba ani při přetahování jakéhokoliv obsahu z/do PC, čili se připojím na každém PC a nepřijdu tak o svá data, další plus.

V celkovém porovnání s iPhonem je to opravdu citelný pocit svobody, i když Android má také své mouchy, které ale nejsou žádnou velkou překážkou a dá se na ně zvyknout. Ještě tento rok počítám s rozšířením své výbavy o Nexus 7 a se společnosti Apple již nechci mít nic co dočinění. Z mého pohledu jsou jejich produkty zaměřeny na designovou stránku, ale z pohledu technického vybavení to značně pokulhává.

Exit mobile version