Dotekomanie.cz

Nexus 7 vs. Kindle Fire HD 7: tabulkový souboj

Na včerejší akci Amazonu byl představen silný konkurent pro Nexus 7. Je jím Kindle Fire HD se sedmipalcovým displejem. Tentokrát jsme tyto dva rivaly nevybrali do souboje na základě specifikací, ale na základě ceny. Co vlastně dostanete za 199 dolarů od Amazonu a co od Googlu (Asusu)?

Obě zařízení disponují displejem o úhlopříčce 7 palců s identickým rozlišením 1280 x 800 pixelů. I jejich hustota zobrazených bodů je tedy identická (216 dpi). Obě zařízení mají 1 GB RAM a jsou bez slotu na paměťové karty. Prvním výrazným rozdílem je procesor. U Nexusu nalezneme Tegru 3 se 4+1 jádry a frekvencí 1,3GHz. U Kindlu je pouze OMAP4460 s taktovací frekvencí 1,2 GHz se dvěma jádry.

Kindle je vybaven duální Wi-Fi, která zvládá pásma 2.4 GHz a 5 GHz. Konkurent v tomto ohledu zaostává a podporuje pouze 2.4 GHz. V oblasti reproduktorů opět vítězí Kindle, který je vybaven sadou stereo reproduktorů. Za stejnou cenu je zde rozdíl ve velikosti vnitřní paměti, kde u Kindlu dostanete 16 GB a u Nexusu pouze 8 GB.

Pokud se podíváme na rozměry, tak Kindle je oproti Nexusu o něco tenčí, ale na druhou stranu je těžší. Dle specifikací udávaných výrobci Kindle dosáhne na 11 hodin provozu, kdežto Nexus si dává pouze 10 hodin. Dalším významným rozdílem je samotný systém. U Nexusu máte k dispozici Android 4.1 Jelly Bean a u Kindlu upravenou verzi Androidu 4.0 ICS, od které ale nemůžeme očekávat update na vyšší verzi.

Všechny tyto specifikace si můžete prohlédnout na obrázku níže a lépe podumat nad tím, který je lépe vybaven. Pokud se podíváme na obsah, který je pro tato zařízení dostupný v ČR, tak jsou na tom obdobně. Aspoň co se týče hudby a filmů. U aplikací je to jiné, zde vede jednoznačně Nexus 7, který má u nás k dispozici snad veškeré aplikace z Play Storu. Zde strádá Kindle, jelikož u nás si stále nemůžeme kupovat aplikace z jeho obchodu.

Máme tu i poměrně nepříjemnou zprávu pro ty, kdo se pro Kindle Fire HD 7 rozhodli. Na uzamykací obrazovce se vám budou zobrazovat reklamy. Konkrétně se má jednat o speciální nabídky na nákup v obchodě Amazon, ale i tak se jedná o reklamu, která může být obtěžující.

Který si raději koupíte? Nexus 7 nebo Kindle Fire HD 7?

Zdroj: cnet.com

Exit mobile version