Dotekomanie.cz

XBMC: multimediální centrum pro Android trochu jinak

Software XBMC je znám jako multimediální centrum, které dokáže z vašeho počítače nebo notebooku udělat neobvyklý přehrávač. Ať už se jedná o hudby, filmy, YouTube, rádia nebo dokonce předpověď počasí. XBMC je open source projekt, se kterým se můžeme setkat na Linuxu, systému Windows a dokonce i na přehrávačích k TV. Nyní se objevila první portace i pro Android a my jsme si ji vyzkoušeli.

Jedná se teprve o velmi ranou verzi, která ještě není vyladěna k úplnému používání na jakémkoliv smartphonu nebo tabletu. Nečekal jsem, že na této Nightly verzi půjde rozběhnout tolik věcí. Rádio přehrávalo celkem pohodlně a bez jakéhokoliv zaváhání. Přehrávání hudby šlo také hladce, komplikace nastaly až s filmy.

S tím se ale dalo počítat. Zůstal jsem mile překvapen, že XBMC i v této verzi podporuje pluginy a ihned jsem vyzkoušel například výše zmiňované rádia. S Youtube pluginem již byl menší problém a například Grooveshark nešlo po instalaci spustit vůbec.

Asi největší slabina této portace není velikost samotného instalačního balíčku (téměř 50 MB), ale spíše podpora zvuku. Otestovali jsme XBMC na SGS 2 s Androidem CM9 a zvuk nebyl příliš dobrý. Sekal se a byl dosti nekvalitní.

Pokud pomineme problém se zvukem, tak dalším je samotná “žravost” této aplikace. Ještě není zcela optimalizovaná, díky čemuž dokáže snadno vycucnout baterku a také budete potřebovat minimálně dvoujádrový smartphone.

Ovládání XBMC není na smartphonu zrovna tím nejpohodlnějším zážitkem, a tak tato aplikace zůstane spíše doménou tabletů. V tomto případě potřebujete minimálně 7 palců, jinak jsou některé ovládací prvky příliš malé na to, abyste se do nich trefili.

Pokud se celý projekt podaří ukončit stabilní verzí s širokou podporou, tak si zajisté najde cestu minimálně na tablety. Jen bych uvítal trochu lepší způsob ovládání a mírný re-design samotných ovládacích prvků. Pokud si XBMC chcete vyzkoušet na svém Androidu, můžete stahovat z tohoto vlákna na XDA Developers.

Exit mobile version