Dotekomanie.cz

Poslední hektické momenty kauzy Apple vs. Samsung

Přerostla už tato kauza všem přes hlavu? Podle všeho ano. Množství materiálu, který byl zatím použit, a množství svědků, kteří byli zatím předvoláni, je tak velké, že není orientace v této kauze vůbec jednoduchá. Celý tento týden se případ nacházel v stádiu, ve kterém se Samsung bránil a předváděl vlastní důkazy, které vyvrací tvrzení a nároky Apple. Několik dnů to vypadalo, že se mu docela dařilo. Povedlo se mu totiž vyprovokovat Apple k činu, který opravdu velmi naštval soudkyni Kohovou.

Samsungu se povedlo celkem úspěšně předvést několik případů, kdy byly některé technologie obsažené v patentech Applu použity a demonstrovány jinými firmami či vývojáři před využitím Applem. U multi-touch a „pinch to zoom“ gesta se jednalo o prototypy Adama Bogua, Jeffa Hana a u jejich „Bounce-back“ patentu zase prototypy Dr. Andriese van Dama z Brownovy Univerzity. Samsung také soudu přednesl nabídku, ve které od Applu žádá minimálních 421,8 milionů amerických dolarů, protože prý Apple nijak neochromil prodeje zařízení Samsung neautorizovaným používáním technologií obsažených v jejich patentech. Na rozdíl od nabídky Apple je ta od Samsungu docela rozumná, nemyslíte? A jaká byla nejnovější odpověď Applu na obranu proti Samsungu?

Dokument o 75 stránkách pokrývající 22 svědků, které by chtěl Apple předvolat po skončení obranné fáze Samsungu, rozhodně nebyl ze strany Apple ideálním řešení a velmi naštval hlavní soudkyni Lucy Koh, která v reakci na přednesení tohoto dokumentu odvolala porotu ze soudní místnosti a natvrdo se zeptala právníků Applu, jestli něco neberou. Pro upřesnění cituji: „…when unless you’re smoking crack you know these witnesses aren’t going to be caled!“ Následující dlouhá diskuze byla soudkyní předčasně ukončena, protože se obě strany chovaly hloupě a nepřiměřeně. Apple se o zdržení kauzy pokusil i dříve, kdy se snažil posunout předvolání designérky Susan Kare z údajných „rodinných důvodů“. Soudkyně však tuto snahu zamítla.

Takové masivní předvolání by ještě více roztáhlo a prodloužilo už tak příliš dlouhý spor obou stran . Reakce teď již opravdu hodně frustrované hlavní soudkyně ukazuje její velké odhodlání tuto kauzu neprodlužovat a ukončit ji v soudem přesně určeném čase. Za tuto snahu musíme soudkyni zatleskat. Obě strany se totiž už od začátku snaží co nejvíce podkopat autoritu soudu, kredibilitu oponentů a jejich celkové chování z této kauzy dělá více cirkus než opravdové soudní líčení.

Následoval poslední den kauzy a při vstupu do něj měly obě společnosti tak málo času, že se snažily co nejvíce urychlit výpovědi svědků a často tak narážely na připravené právníky druhých stran. Applu se podařilo velmi obratně odmanévrovat od předtím takřka jistých příkladů předchozího použití u jejich pinch to zoom a bounce-back patentů. Samsung naopak znovu potopil výpověď Petera Bresslera, Apple experta na design, a jeho snahu udělat z „obdélníku se zakulacenými rohy“ unikátní design. Obě firmy nakonec ukončily své výpovědi včas, Apple se 16 minutami k dobru, Samsung přesně na nule.

Porota a soudci tak teď mají dostatek času znovu analyzovat veškeré důkazy, výpovědi a reakce obou gigantů a určit finální rozsudek. U soudu to však nekončí, obě firmy totiž na příkaz hlavní soudkyně znovu začaly se vzájemnou diplomacií, a to hned od nejvyšších pozic. Podle všeho dnes mají CEO Apple, Tim Cook, a CEO Samsungu, Kwon Oh Hyun, dlouze debatovat o možných východiscích po telefonu. Tomu, že se nebude jednat jen o další přednesení nemožných mimosoudních a licenčních vyrovnání, nasvědčuje také povinnost právníků obou firem přednést soudu nejen výsledky, ale také průběh. V závislosti na výsledcích tohoto setkání zahájí soudkyně Koh diskuzi s porotou, která má být naplánovaná na středu.

Jak tento spor dopadne můžeme momentálně jen velmi těžko určit, i když se už nyní objevují popisy katastrofických scénářů jak v jednom, tak ve druhém táboře. Apple bude mít každopádně dost napilno, hlavně kvůli nově podané žalobě z dílen právníků Go…Motoroly.

Zdroj: Slashgear, The Verge(1,2,3)

Exit mobile version