Dotekomanie.cz

5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Radek Hulán

Každý máme nějaké oblíbené aplikace, které nás okouzlují svou krásou, funkčností nebo jen ulehčením velmi neoblíbeného úkonu. V tomto seriálu vám každý týden popíše svých 5 nejdůležitějších aplikací pro libovolný mobilní OS nějaký člen naší redakce, či česká internetová hvězda. Tentokrát přijal naše pozvání do tohoto seriálu česká internetová celebrita Radek Hulán. Asi jej nemusíme zdlouhavě představovat, ale i tak tu máme krátké bio, než vám popíše svých 5 nejdůležitějších aplikací.

Autor: Radek Hulán píše webzine na adrese MyWindows.cz, publikuje na Twitteru a zajišťuje vývoj webových prezentací ve společnosti GlobalDat a.s.

Windows Phone je od verze 7.5 moje nejoblíbenější platforma. Nabízí super snadné ovládání, rychlost a spoustu vestavěných funkcí – naprostá většina toho, co potřebuji, od emailů, přes sociální sítě (Facebook a Twitter), notifikace a replies z těchto sítí, až po výbornou správu kontaktů, je integrována v základu OS. Stačí tedy zadat svoje heslo k Exchange a člověk ihned funguje.

Aktuálně používám Nokia Lumia 900, telefon s displejem s výbornou čitelností i na přímém slunci, pro mé potřeby naprosto ideální úhlopříčkou 4.3″ a povedeným designem.

Aplikací mám instalovánu asi stovku, ale často používám následující:

Počasí – WeatherPro a Bouřky

Od jara do podzimu jezdím na MTB a pokud si plánuji meetingy, práci a volný čas, dělám to i podle toho, jaké bude počasí. Snažím se maximálně využít čas, kdy je hezky pro MTB a naopak propršené dny pro práci. Nejlepší a nejpřesnější předpověď počasí mi nabízí WeatherPro, placená aplikace, a pohled na aktuální srážky aplikace Bouřky. Alternativou je pak i český Meteoservis, ale přes jeho proklamované „počasí pro Čechy a Slováky“ se mi mezinárodní WeatherPro zdá přesnější. WeatherPro taky nabízí jakoukoliv světovou lokaci, takže je dobře použitelný i na dovolené.

Obě aplikace implementují aktivní dlaždice a zobrazují základní údaje přímo na domovské obrazovce Windows Phone, není potřeba je spouštět (což třeba u iOS nejde).

Bouřky : Marketplace

WeatherPro : Marketplace

Mapy a navigace – Nokia Autem a Nokia Mapy

S každou Lumií dostane člověk i několik desítek Nokia aplikací zdarma. Nejzajímavější jsou Nokia Autem, plně offline navigace, do které si můžete stáhnout vektorové mapy celého světa, a Nokia Mapy, což je obdoba Google Maps či aplikace Mapy.cz od Seznamu. Mapové podklady jsou od jedničky v oboru Navtequ (ve vlastnictví Nokie), jsou velice podrobné, kvalitní je i satelitní vrstva a databáze bodů zájmů, fotky k nim, recenze, a propojení na TripAdvisor.

Vyhledávat je možné spojení autem, pěšky, nově i pomocí MHD. Doplňuje to i aplikace „Městské info Nokia“, která pomocí fotoaparátu a virtuální reality ukazuje zájmové body kolem. Super cool!

Online komunikace – WhatsApp

WhatsApp je jedna z mnoha aplikací, které se snaží úspěšně nahradit SMS a MMS zprávy (její alternativou je třeba Viber). Pro Windows Phone je dostupná zdarma, načte si váš adresář lidí a automaticky nabídne ty, kteří také používají WhatsApp. Těm můžete zdarma posílat textové zprávy v neomezené délce, obrázky, svou lokaci, vidíte zda je zpráva doručená a přečtená, kdy byl kontakt naposledy online. Vše funguje 100% spolehlivě včetně notifikací. Přijaté obrázky se automaticky ukládají do fotogalerie telefonu.

Je to super užitečné a na rozdíl od SMS za typických 1,50 Kč zdarma (samozřejmě ale potřebujete datové připojení).

WhatsApp : Marketplace

Hledání – Google Search

Jediná aplikace od Google, kterou mám nainstalovanou, je hledání – Google Search. Ve Windows Phone vestavěný mobilní Bing či Seznam.cz zatím nedosahují jeho kvalit, pokud tedy nežijete v USA a jde vám taky o české weby. Aplikace nabízí vyhledávání hlasem, umí hledat webové stránky, obrázky, videa či novinky.

Google Search : Marketplace

Sociální sítě pokročileji – Carbon

Windows Phone nabízí v základu výbornou integraci Twitteru, LinkedIn a Facebooku. U každého kontaktu vidíte jeho informace, které máte v Exchange či Outlook.com i ze sociálních sítí. Můžete komentovat, dávat @reply, lajkovat příspěvky a fotky. Ale pro náročnější funkce, jako je zjištění více info o uživatelích, kdo jaký status retweetoval, či používání BitLy Pro pro zkracování odkazů, potřebujete pokročilejšího klienta – třeba Carbon nebo Rowi. Já si oblíbil (placený) Carbon.

Carbon : Marketplace

Exit mobile version